Eksperimenti uživo danas na Trgu slobode u Noći istraživača

Treća "Noć istraživača" u Novom Sadu održava se u petak, 28. septembra, na Trgu slobode.

Treća "Noć istraživača" u Novom Sadu održava se u petak, 28. septembra, na Trgu slobode.

Program počinje u 17h nastupom Univerzitetskog hora, a od 17.30h pa sve do ponoći biće organizovan niz eksperimenata uživo.

Eksperimenti će pokazati koje su to suprotnosti koje se privlače, kako Sunce pomaže u zaljubljivanju, kako da se spreče prirodne katastrofe, kako farmaceuti prave sapun od šećera, maka ili čokolade, kako pomoći kućnim ljubimcima ako se razbole i još mnogo toga.

Posebna atrakcija će biti "Elektrana na ljudski pogon", takmičenje u proizvodnji električne energije uz pomoć bicikla koje počinje u 21h. Ideja je da centar Novog Sada postane prava elektrana na ljudski pogon i da se posetiocima omogući da vide koliko električne energije mogu napraviti tokom dva sata vožnje bicikla i za šta se ta količina energije može iskoristiti.

U "Noći istraživača" predviđene su i predstave za decu i razne animacije od 17.30 do 19h, kao i program "Na kafi sa naučnicima" koji će se odvijati u klubu "Berliner " u Katoličkoj porti od 21 do 23h. Na samom kraju manifestacije nastupiće plesna grupa Sambansa od 23h.

Organizatori su FTN, PMF, Festival nauke, Centar za promociju nauke, Naučni institut "Mihajlo Pupin", Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Kreativno edukativni centar. "Noć istraživača" pokrenuta je na evropskom nivou 2005. godine i svake godine se održava istovremeno u 33 evropske države i 200 gradova.

  • 27.09.2012 12:08
    trebali su dovesti Asima :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti