Ilić: "Ligaši su domaćinski upravljali javnim preduzećima"

Situacija u GSP-u i "Tržnici", javnim preduzećima kojima su do juče upravljali kadrovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, a koje je nakon smene vlasti preuzeo DSS, više je nego zadovoljavajuća, kaže u intervjuu za Radio 021 zamenik gradonačelnika Borko Ilić.
Situacija u GSP-u i "Tržnici", javnim preduzećima kojima su do juče upravljali kadrovi Lige socijaldemokrata Vojvodine, a koje je nakon smene vlasti preuzeo DSS, više je nego zadovoljavajuća, kaže u intervjuu za Radio 021 zamenik gradonačelnika Borko Ilić.

Prema njegovim rečima, za razliku od preduzeća kojima su upravljali kadrovi iz drugih stranaka, "ligaške" firme su dobro poslovale.

"Ne mogu da grešim dušu – te firme su u poslednjih nekoliko godina poslovale u skladu sa zakonom, pogotovo 'Tržnica', koja je jedna od retkih gradskih firmi koja posluje u plusu. Da ne ispadne kako uvek kritikujemo LSV, moram da kažem da su preduzeća koje su preuzeli naši kadrovi vođena zaista domaćinski", kaže zamenik gradonačelnika.

Ilić dodaje da, za razliku od GSP-a i "Tržnice", ostale gradske firme predstavljaju rak-ranu budžeta Novog Sada. Kao najdrastičnije primere naveo je dugovanja "Čistoće" koja iznose oko 880 miliona dinara, dok je Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" dužna 660 miliona.

Ipak će biti javno-privatnih partnerstava

Prema Ilićevim rečima, iako je DSS bio najglasniji protivnik uvođenja javno-privatnog partnerstva u "Vodovod", Grad će ipak morati da se za pojedine kapitalne projekte, poput centralnog prečistača, obrati privatnicima.

"Prosto, mi sredstva za takve projekte u budžetu nemamo i pare za kapitalne investicije možemo da nađemo isključivo kod privatnih partnera. Svi zakonski preduslovi za takva partnerstva sada postoje, budući da je Skupština Srbije usvojila zakone koji regulišu tu oblast, i mogu da potvrdim da će nova vlast u narednom periodu ići na zajedničke poslove sa privatnim sektorom", navodi Ilić.

Nisu gadljivi na fondove Evropske unije

Premda iz evroskepticističke partije, zamenik gradonačelnika kaže da će uzimati i novac iz fondova Evropske unije. Ilić objašnjava da je Novom Sadu bitan svaki dinar, zbog čega će ispitivati samo da li je poreklo novca koji se slije u gradsku kasu legalno, dok će političku odbojnost prema EU ostaviti po strani.

"Novac, odakle god da dođe, je dobrodošao. Ono što mi u Novom Sadu moramo da vodimo računa je da te pare budu čiste i da budu namenjene zaista važnim investicijama. Uveren sam da će ova 'nedemokratska' i 'antievropska' vlast dovući mnogo više sredstava od EU od naših prethodnika, kojima su usta bila puna Evropske unije, a za vreme njihovog vladanja nijedan ozbiljniji IPA projekat u Novom Sadu nije prošao", kaže zamenik gradonačelnika za Novosadski informativni portal.

Ilić je podvukao da će borba protiv "autonomaškog nasleđa" biti jedan od primarnih ciljeva nove gradske vlasti. Prema njegovim rečima, ne radi se o "konačnom obračunu" sa tom idejom, već o poštovanju odluke Ustavnog suda koji je pojedine odluke vezane za autonomiju proglasio protivustavnim. Ilić dodaje da se to ne odnosi na vojvođansku zastavu, koja će se i dalje vijoriti u svim gradskim institucijama, jer najviše pravno telo u zemlji nije oborilo taj detalj. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • 30.09.2012 08:07
    Samo pipni Vodovod! Šibe!
  • 30.09.2012 08:00
    Od novosadskog DSS nije ostalo ni s! E Vojo Koštunice, šta si dozvolio! Bruka!
  • Cirkus

    30.09.2012 07:58
    Čepić je istaknuti član DSS koji je brzinom munje napredovao za vreme Lige i Bjelajca. Doveden iz Stana, odmah rukovodilac, tri dana pred smenu opet unapređen. Zaposlio sina, ono baš su opozicija! Koji su to dilovi i prljave igre na delu, a sad i ovakve izjave Borka Ilića koji se oglašavao prethodne 4 godine samo kad je trebalo kritikovati Vodovod, stati na put privatizaciji...!!! Sramota! Bagra korumpirana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti