Dve trećine đaka žrtve nasilja u školi

Anketa među 3.200 učenika od petog do sedmog razreda 24 osnovne škole u Novom Sadu pokazala je drastičan porast nasilja u školama.

Anketa među 3.200 učenika od petog do sedmog razreda 24 osnovne škole u Novom Sadu pokazala je drastičan porast nasilja u školama.

Blizu 70 odsto dece pogođeno je nekom vrstom nasilja u školi, a više od 55 odsto učenika bilo je svedok unošenja vatrenog ili hladnog oružja u školu.

Predstavnica Centra za prevenciju devijantnog ponašanja Biljana Grujić navela je da nedostaju podaci iz 10 osnovnih škola, ali kako su procenti slični za svaku školu može se zaključiti da je situacija ista i u tim školskim ustanovama.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Radomir Dabetić kaže da će biti pokrenuta široka akcija kako bi se što pre rešili problemi.

"Ne očekujem da za godinu dana, možda ni za dve, budu značajnije smanjeni ovi statistički podaci, ali dogovorili smo se da krenemo sa širokom akcijom jer se ne može samo školama i policiji prepustiti da brinu o učenicima. Uključićemo i Ministarstvo prosvete i sve koji mogu da pomognu, jer užasno je kada čujete da je preko 50 odsto dece videlo oružje u školi", navodi Dabetić.

  • 27.09.2012 20:41
    S delom da je nasilja bilo i ranije, moram da se slozim, jer smo ga svi doziveli (psihicko maltretiranje je takodje oblik nasilja, hteli mi to ili ne). Ono je problematicno jeste porast nasilja. Deci u osnovnoj skoli je "normalno" da se potuku na casu i da se cudi sto ih je neko razvdvojio ili smatra takvo ponasanje neprihvatljivim. Pitanje je: od koga su naucili da je to "normalno"?
  • Mama

    27.09.2012 15:11
    @Mitar
    U pravu si, Mitre, potpuno. Ljudi moraju negde da zarade svoje honorare, uvale skolama prezentacije a sve iz EU fondova... A Andjela, Lana, Teodora, Marija i dalje nece imati novaca za operacije jer ce novci odlaziti na vise nego sumnjive "projekte"... Udaraci pluseva na budalastine ovih "strucnjaka" ili nemaju decu ili imaju problem sa stvarnoscu...
  • skep

    27.09.2012 13:36
    metod?
    Nasilja je uvek bilo u školi i uvek će ga biti. Ne sumnjam da ga je sad više nego pre - recimo - 25 godina ali sve mi se čini da u nasilje sada ubrajaju i stvari kao dobacivanje, ruganje... To je deo odrastanja svakog deteta i socijalnog sazrevanja da se izbori sa tim, možda ga ne bi trebalo ubrajati u nasilje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti