Marić: Vatrogasci u "Kontrastu" dobro radili svoj posao

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izrazio je uverenje da su vatrogasci i spasioci iz Novog Sada dobro uradili posao prilikom gašenja požara u diskoteci "Kontrast" i naglasio da će istraga utvrditi činjenice i istinu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić izrazio je uverenje da su vatrogasci i spasioci iz Novog Sada dobro uradili posao prilikom gašenja požara u diskoteci "Kontrast" i naglasio da će istraga utvrditi činjenice i istinu.

"Istraga je u toku, utvrdiće se ko je radio svoj posao, ko nije. Najlakše je svaliti krivicu na vatrogasce spasioce, na ljude koji svakodnevno žrtvuju svoj život da spasu što više ljudskih života. Zašto i s kojim motivima se to radi, mislim da će biti jasno i u toku sudskog postupka", kazao je Marić.

On je osporio navode iz krivične prijave pravnih zastupnika zakupaca diskoteke protiv komandira čete Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Sad Gorana Krstića i šefa smene Darka Jocića i kazao da nije istina da je prvo na lice mesta stiglo neispravno vozilo. "Vozilo koje je stiglo bilo je pokvareno, ali ono nije stiglo prvo i nije dovedena u pitanje cela organizacija i efikasnost same intervencije", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, netačno je i da vatrogasci i spasioci nisu imali adekvatnu opremu za ulazak u požar, kao ni to da se nije utvrđivalo da li su pomoćni prolazi ili izlazi otključani ili ne. "Ali je tačno da je na objektu neko otvorio krov, da je došlo do naglog širenja požara. I sama dojava je kasnila više od 15 minuta", kazao je Marić.

Loš sistem registracije klubova

Kako je istakao Marić, 1. aprila prošle godine u toj diskoteci, kada je nastradalo šest mladih ljudi, tragedija se dogodila zbog "lošeg sistema registracije klubova u Srbiji".

"Sa Brankom Miladinovićem, roditeljem Tamare koja je nastradala u 'Kontarstu', pokušavamo da popravimo taj sistem, kada je reč o registraciji klubova i mesta gde se okuplja veliki broj ljudi. Taj sistem je potpuno naopako postavljen", istakao je Marić.

On je objasnio da klub može da se registruje u Agenciji za privredne registre tako što se dostavi dokaz o vlasniku, dokaz da postoji zaštita od buke i da klub može da počne da radi. Tek onda, kako je rekao, počinje da se pribavlja saglasnost sa aspekta zaštite od požara.

"Naša je ideja da se izmenom tri zakona registracija ovakvih mesta vrši jedino pod uslovom da su pribavljane sve saglasnosti sa aspekta zaštite od požara. Potpuno identična situacija je bila u Mađarskoj, sa istim tragičnim ishodima, dok ljudi nisu promenili sistem i uveli sistem registracije takvih klubova na jedan drugačiji način", poručio je Marić.

On je istakao da to što se desilo u diskoteci "Kontrast", međutim, ne isključuje odgovornost bilo kojih aktera pripadnika Sektora za vanredne situacije u oblasti preventive, ako ga je bilo.

  • 28.09.2012 12:57
    Nisam vatrogasac ali znam ovo:
    Svako vozilo se pregleda na početku svake smene, dakle dva puta dnevno! Ako se neko vozilo i pokvarilo od početka smene do zakasnele dojave, to ne može biti rezultat nečije nemarnosti, već isključivo starosti vozila, na šta vatrogasci toliko često skreću pažnju da su verovatno svi oguglali na to. Dalje, ako je neispravna bila cisterna, to nikako nije moglo da ugrozi tok intervencije, pošto je ona mogla da počne korišćenjem vode iz navalnog vozila, koje takođe nosi određenu količinu, a za to vreme da stigne drugo prateće vozilo (tj. "cisterna").
    Na kraju, tačno je da pretraga treba da prethodi gašenju, ali u objekat se može ući samo ako to ne ugrožava živote spasioca. Vatrogasci imaju opremu koja im omogućava da uđu u zadimljen prostor, ali ne i u prostor koji je zahvaćen plamenom (tako nešto ne postoji). Mogli su ući tek kada je ugašena vatra na ulazu, a pošto je korišćenja platforma, sigurno su imali dobar pregled situacije i mogli da uvide kada je taj momenat nastupio.
  • nadadobric

    28.09.2012 12:40
    Počast žrtvama
    I ovu tragediju su izvrnuli ruglu. Advokat pritvorenih, ima pravo da vodi kampanju, da ih brani. Načelnik sektora za vanredne situacije je "izrazio uverenje" ?! On treba da podnese izveštaj,na osnovu utvrđenih činjenica. Ovakvo odugovlačenje i nemušta saopštenja, urušavaju autoritet vlasti, a o bolu porodica žrtava ne mogu ni da pišem, u ovako trivijalnom kontekstu.
  • Beki

    28.09.2012 11:57
    Maricu, pa ti si zaista otkrio toplu vodu....kao da si pao s marsa, a tvoji komentari pocev od aprila meseca me zaista fasciniraju, jer nemaju veze s vezom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti