I Novosadski univerzitet želi na Šangajsku listu

U narednih tri do pet godina realno je da i Univerzitet u Novom Sadu uđe na Šangajsku listu, među 500 najboljih univerziteta u svetu, izjavio je pomoćnik ministra prosvete zadužen za naučno-istraživački rad Tibor Sabo.

U narednih tri do pet godina realno je da i Univerzitet u Novom Sadu uđe na Šangajsku listu, među 500 najboljih univerziteta u svetu, izjavio je pomoćnik ministra prosvete zadužen za naučno-istraživački rad Tibor Sabo.

 

"Posle Univerziteta u Beogradu, koji je ove godine ušao na Šangajsku listu, najbliži plasmanu među 500 najboljih u svetu je Novosadski univerzitet. Ostali, državni i privatni univerziteti, još su daleko", naglasio je Sabo.

Listu 500 najboljih univerziteta u svetu svake godine objavljuje Šangajski univerzitet Cao Tun, a osnovni kriterijumi za rangiranje su broj Nobelovaca koji su studirali ili trenutno rade na određenom univerzitetu, broj objavljenih naučnih radova na SCI listi, citiranost radova, uticaj na nauku, uticaj univerziteta u regionu.

Duplirati broj radova

Za plasman na Šangajsku listu Univerzitet u Beogradu konkurisao je sa oko 1.600 objavljenih naučnih radova iz 2010. godine, dok je Univerzitet u Novom Sadu iste godine objavio oko 700 naučnih radova u časopisima sa SCI liste.

"Mislim da je za plasman među 500 najboljih dovoljno 1.200 do 1.300 radova, što znači da bi Univerzitet u Novom Sadu morao gotovo da duplira broj objavljenih radova. To nije nemoguće ako se zna da je ovaj univerzitet 2003. godine objavio samo 120 naučnih radova, a danas je taj broj skoro šest puta veći", istakao je Sabo.

Komisija za promociju

Na Univerzitetu u Novom Sadu kažu da će formirati komisiju koja će raditi na njegovoj promociji. Zadatak komisije biće da utvrdi postojeće stanje, a zatim da se vidi gde su moguća poboljšanja i šta treba promeniti.

"Priprema Univerziteta u Beogradu za Šangajsku listu trajala je nekoliko godina. Kontaktiraćemo ljude koji su radili na promociji BU kako bismo znali na šta treba staviti akcenat i kako bi se i Univerzitet u Novom Sadu našao u društvu 500 najboljih", rekao je prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Pavle Sekeruš.

On je istakao da je prednost BU što ima u svom sastavu i 11 instituta koji se bave isključivo naučnim radom i naveo da je, recimo, samo naučna produkcija instituta u Vinči jednaka naučnoj produkciji Univerziteta u Nišu.

  • 14.12.2012 12:59
    Ana, student elektrotehnike
    @ kolikojaznam

    Ti samo misliš da znaš, a to što favorizuješ svoj fakultet, a omalovažavaš bez izuzetka ostale, pokazuje bestijalnu narcisoidnost.
    Eto, npr. moj momak je završio DIF, magistrirao i prošle godine se upisao na "moj" fakultet i vanredno dobro mu ide.

    p.s.
    Ti samo konkuriši za DIF u Beogradu, pokušaj da položiš prijemni, ništa drugo!Ne moraš da magistriraš! :)
  • Student

    01.10.2012 20:13
    Pusti snovi
    Čovek koji je ovakvu glupost izjavio živi u svetu snova. Neka ode na mesec dana na neki od univerziteta u Americi, Velikoj Britaniji, Italiji, Švedskoj, Danskoj... Neka ode na Univerzitet u Ljubljani! Daaaaaaleeeeeekooooo smo mi od 5000 najboljih univerziteta na svetu!

    Kada se profesori spuste na zemlju, shvate da su u USLUŽNOJ delatnosti i da oni imaju posao zbog studenata (a ne da su studenti tu zbog njih, kako nadmeno veruju), kada osavremene programe (a ne da učimo iz knjiga iz 1984), kada ulože u opremu (a ne da studenti iz inostranstva misle da imamo MUZEJE na fakultetima), ma kada uvedu GREJANJE na sve fakultete, onda neka pričaju nešto.

    Ovako neka ćute i budu srećni što neko uopšte i studira ovde. Da smo svi puni para, pa 3% ljudi ne bi studiralo ovde.
  • FTN

    01.10.2012 18:31
    @Docent Na FTN-U
    Ne moze se reci da profesori imaju previse obaveza da bi se mogli posvetiti pisanju radova. Osim toga, kazete da asistent drzi jedne iste vezbe nekoliko puta, a profeor svako predavnje mora posebno da priprema. Kako to? Situacija je sasvim obrnuta. Profesori predaju jedno te isto godinama. Menjaju se samo nazivi predmeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti