Zgrade od danas dobijaju energetske pasoše

Od danas počinju da se primenjuju takozvani energetski pasoši za zgrade, što bi trebalo da omogući uštedu energije i očuvanje životne sredine.

Od danas počinju da se primenjuju takozvani energetski pasoši za zgrade, što bi trebalo da omogući uštedu energije i očuvanje životne sredine.

Bez tih pasoša, neće biti moguće izdavanje upotrebne dozvole i uknjižavanje, a svakako će imati i uticaj na formiranje cene stanova.

Ovaj dokument sadržaće opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. U zavisnosti od zbira energije potrebne za hlađenje, grejanje, osvetljenje, održavanje stambenih objekata u toku godine, pasoši će biti podeljeni na energetske razrede, od A za zgrade koje troše najmanje energije do G razreda za one čija je ušteda najmanja.

U JKP "Stan" kažu da će se ipak praviti razlika između novoizgrađenih objekata i onih starih.

- Od danas novoizgrađeni objekti neće dobiti upotrebnu dozvolu ukoliko ne poseduju pasoš. Bez pasoša neće moći da se dobije dozvola za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju objekta - navela je rukovodilac sektora za pripreme, razvoja i kontrole u ovoj firmi Danijela Jankov.

Što se tiče starih zgrada, neophodno je da one budu podignute na makar jedan razred više.

  • Milica - re: mokgab

    05.10.2012 04:57
    Zar Vi mislite?
    Pod jedan, Milice: moguce da je za Vas to zaista sve novo. Za one koji znaju o cemu se radi to je vec toliko bajato da zaudara.
    Ako me razum, koji me jos uvek sluzi, mada jeste i prilicno mutan, ni Vi niti Vasa koleginica necete se naraditi tih pasosa ma koliko odabrali ovako efikasnu reklamu.
    Tih pasosa ce se naraditi ovakvi sa pomucenim razumom ma koliko ne imali licencu inzenjerske komore, a Vi i koleginica ce te udarati te pecate koje ste platili ne znam koliko, ali racunam da je sa obukom i ostalim troskovima red velicine 400 - 500 Eura.
    Vama kao mladom, i neiskusnom, kadru preporucujem da se latite gradjevinske fizike i AutoCad-a, pa da krenete od pocetka, da naucite prvo cemu zgrade sluze, kako se projektuju i grade, sta je to energija i kako se sa njom gazdujepa, pa na kraju da tu licencu potvrdite rezultatima koji ce stajati iza vas.
    Ne sve, ni jedna institucija ta pravila nece primenjivati nego od njih praviti parodiju. Nema tamo ko da to primenjuje. To moze primenjivati struka i samo struka pogotovu na terenu i na gradilistima. Cenovnik (i obim posla koji imas) se formira licnim radom i kvalitetom tog rada.
  • Veteran

    02.10.2012 13:05
    @Mokgab - A od koga dobiti?
    Bez obzira sto ce Vam trebati sacekajte. Od turaka na ovamo u ovoj zemlji je svako cudo tri dana.
    Setite se samo onih SPO-vaca kako su ugradjivali termostatske ventile i delitelje i iyolovali zgrade i iiii ko zna sta sve oni nisu smislili pa cak i investitorima ultimativne uslove postavljali da kupuju i ugradjuju njihove kalorimetre koji sada skupljaju prasinu.
    Kako se kome nadigne svi bi da "nesto" naplacuju i "nesto" rade.
    Mada se ne moze osporiti opravdanost postojanja Inzenjerske komore ovo njihovo licenciranje lici samo na tezge nekolicine beogradskim mangupa koji prosipaju maglu po ovoj opustosenoj zemlji Srbiji. Medju predavacima je tamo i onih koji garantovano nece znati da Vam objasne sta je to energija.
    Da ne sirim pricu, kad se svi ti koji na tezgama grade efikasnost, a sustinu zanemaruju sklone i odu tamo gde im je mesto onda ce to imati smisla i tada to moze da zazivi. Do tada gradite, vodite racuna o tim detaljima, imajte elaborate uradjene od ljudi koji znaju sta je to, a najbolji atest bice racun koji stanari (korisnici) tih zgrada budu placali.
    Ovo je sve farsa i zvaka za ludaka.
  • @Vex

    02.10.2012 12:53
    Saberi se i pocni
    "Nekultura je otvoriti prozor zimi kada se troši energija za zagrevanje tog prostora."

    "Ukoliko ti je vruće ...., izluftiraš sat vremena i onda zatvoriš prostor. Sakle, prozor si otvorio.

    Posle sebi nasteluj taj "ventil u glavi" i namesti adekvatnu temperaturu na ventilu.

    Pa da nastavimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti