Dunav potpuno blokiran za rečni saobraćaj

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je večeras, posle pregovora sa nezadovoljnim radnicima "Dunav agregata" i vlasnikom te kompanije Dušanom Borovicom, da očekuje da će blokada Dunava biti okončana ove sedmice.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je večeras, posle pregovora sa nezadovoljnim radnicima "Dunav agregata" i vlasnikom te kompanije Dušanom Borovicom, da očekuje da će blokada Dunava biti okončana ove sedmice.

 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je večeras, posle pregovora sa nezadovoljnim radnicima "Dunav agregata" i vlasnikom te kompanije Dušanom Borovicom, da očekuje da će blokada Dunava biti okončana ove sedmice.

Nakon pregovora na brodu "Petrovaradin", Vučević je rekao da je grad u celoj priči posrednik kako bi pomogao da se problem reši, a Borovica da je radnicima ponudio da im u roku od dva dana isplati dve plate, do kraja meseca još dve i do kraja godine preostale tri koje duguje.

"Kao gradonačelnik morao sam da reagujem, jer sam i u kampanji govorio da u Novom Sadu nije vreme za gradonačelnika koji nije nadležan već za gradonačelnika koji treba i da radi", rekao je on.

Vučević je dodao da grad nije u tu celu priču ušao da bi utvrdio ko je krivac, već da bi pomogao u rešavanju problema.

On je istakao da je najbitnije da nije prekinuta komunikacija između zaposlenih i poslodavca, "što uvek daje šansu da problem može da se reši".

Okupljeni radnici na brodu "Petrovaradin", na kome su vođeni pregovori sa simpatijama, komentarisali su da je gradonačelnik "bio prilično oštar", što je Vučević prokomentarisao rečima: "Bio sam samo iskren - problem je zaista veliki i mora da se što pre reši".

Borovica je rekao da je radnicima ponudio da im u roku od dva dana isplati dve plate, do kraja meseca još dve i do kraja godine preostale tri koje duguje. "Zaposleni su izneli maksimalne zahteve - do juče sam im dugovao šest zarada, a danas već sedam a ono što sam im ponudio to realno mogu i da ispunim", rekao je Borovica, dodavši da će to obećanje ispuniti po cenu da proda deo kapitala.

Borovica je rekao da se u "Dunav agregatima" ne radi ni o kakvom štrajku već da je na delu "nasilna i protivzakonita blokada Dunava". On je radnicima preneo da odmah može da uplati dve plate i pozvao ih je da prihvate njegov predlog, što su nezadovljni radnici odbili.

Cvetković: Borovičin predlog neozbiljan

Predstavnik nezadovoljnih radnika Novica Cvetković je kazao da je Borovičin predlog neozbiljan "i da ga radnici s podsmehom odbijaju".

"Od svojih zahteva nećemo odustati - tražimo isplatu šest minimalnih ličnih dohodaka i sedam nadoknada za ukrcavanje na brod, i isplatu svih doprinosa", rekao je Cvetković. On je dodao da zaposleni od blokade Dunava neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Na brodu "Petrovaradin" ali i drugim brodovima, kako su radnici rekli Tanjugu, tokom 24 sata u svakom trenutku na plovilima ima minimalno šezdesetak osoba.

Blokada je eskalirala popodne jer je jedan brod postavljen kod samog drumsko železničkog mosta, tako da je potpuno onemogućen saobraćaj, a stotinak metara dalje na Dunavu se nalazi još desetak brodova.

Nezadovoljni radnici "Dunav agregata" su time radikalizovali sedmodnevni protest jer im rukovodstvo preduzeća nije isplatilo zaostale zarade, ostale prinadležnosti i ispunilo druge zahteve zbog kojih su prošli utorak počeli brodovima da blokiraju Dunav.

Zbog sedmodnevne blokade plovnog koridora kod Novog Sada više od stotinu domaćih i stranih brodova je usidreno uzvodno i nizvodno, što stvara velike materijalne troškove i gubitke za prevoznike i vlasnike robe koja se transportuje rekom.

Prethodno danas je sa radnicima ponovo pregovarao vlasnik firme, a razgovoru je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

  • sovi

    02.10.2012 05:48
    e,daaaa
    Taj Vasin je i Bogu i narodu dosadio, Pajtic nikako da se nauci pameti!! Puna podrska ladjarima, ne dajte se i isterajte do kraja!!!
  • volks

    02.10.2012 05:26
    gorivo
    Čije gorivo troše pomerajući barže?
  • mile

    02.10.2012 04:54
    Proterajte tog vasina jer on je veca stetocina od svih gazda ukupno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti