Kanal 9 tužio Srbiju Strazburu

Televizija Kanal 9 podnela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv Srbije zbog nespremnosti države izađe iz vlasništva nad medijima, čime se, kako se navodi u današnjem saopštenju, ugrožava njihova sloboda.
Televizija Kanal 9 podnela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv Srbije zbog nespremnosti države izađe iz vlasništva nad medijima, čime se, kako se navodi u današnjem saopštenju, ugrožava njihova sloboda.

Kanal 9 je u saopštenju naveo da u Srbiji za jedne medije dozvola za emitovanje programa znači pravo na direktno finansiranje svih troškova poslovanja iz budžeta, bez obaveze plaćanja naknade za emitovanje programa. Za druge medije dobijanje dozvole znači "borbu za svaki dinar" na tržištu koje nije slobodno, rad bez državne pomoći i obavezu plaćanja naknade, navodi se u saopštenju.

"U takvim uslovima rada nema osnova za slobodu medija, a posledično nema ni slobode izražavanja", ocenjuje se u saopštenju i traži da se usklade medijski zakoni u Srbiji kako bi se obezbedila potpuna pravna i ekonomska ravnopravnost medija.

Dodaje se da se Kanal 9 na tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava odlučio jer su se državni organi Srbije proglasili nenadležnim da raspravljaju o tom problemu, a Ustavni sud osporio pravo na ustavnu žalbu.

  • milica

    02.10.2012 21:59
    Hrabrost se isplati
    Divim im se što imaju hrabrosti!

    Prvo su se, sa pravom, pobunili protiv "velikog" SBB i što je najbolje, izborili se za svoje.

    O tome da država treba da izađe iz vlasništva u medijima se non stop priča, svi mediji se žale, sastanče, kukaju, a nisam čula da je bilo ko pokrenuo bilo kakav konkretan postupak, nego naš Kanal 9.

    Vidi se da je ljudima stalo da opstanu i ne daju da ih gaze i to treba ceniti.
  • koko

    02.10.2012 13:50
    mislim...
    ko to jos gleda
  • -

    02.10.2012 11:33
    -
    k9 nije od juce.
    kada su ostali bez podrske pomislili su da je sbb krivac nepunjenju kase...kada su videli da nije caka ni u tome-ajd u strazburg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti