Kuće velikana propadaju

Kuće u kojima su živeli poznati Novosađani Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Mileva Marić sa Albertom Ajnštajnom, Laza Kostić i Slobodan Jovanović polako propadaju, jer vlasnici nemaju novca za održavanje i većina objekata nije obeležena.
Kuće u kojima su živeli poznati Novosađani Svetozar Miletić, Jaša Tomić, Mileva Marić sa Albertom Ajnštajnom, Laza Kostić i Slobodan Jovanović polako propadaju, jer vlasnici nemaju novca za održavanje i većina objekata nije obeležena.

Nagoreli prvi sprat kuće u Dunavskoj 14 u kojoj su živeli Svetozar Miletić i Jaša Tomić, kao i kuća u Kisačkoj 20 gde je živele Mileva Marić Ajnštajn, a koja je trebalo da postane muzej, samo su neka od zdanja koja godinama propadaju.

Istoričar Bogoljub Savin objašnjava da Novi Sad nije uspeo da sačuva mnoge kuće u kojima su rođene, živele i stvarale važne istorijske ličnosti Novog Sada i Srbije.

On kaže da na kući Slobodana Jovanovića u Miletićevoj još uvek stoji ploča koja pokazuje da je reč o istorijskom zdanju, ali je pitanje koliko će još taj objekat odolevati zubu vremena. Navodi da je najbolje očuvana kuća u kojoj je Vasa Stajić proveo poslednje godine života, jer je u njoj dečja ambulanta, ali kuća Mileve Marić propada.

Istoričar umetnosti Đorđe Srbulović kaže da Zakon  vlasnicima nalaže da se brinu o tim objektima. Država preko Zavoda za zaštitu spomenika kulture i drugih fondova može da im pomogne, ali malo toga je urađeno na očuvanju istorijskih kuća.

  • Voz

    03.10.2012 19:22
    Nije to slucajno. Unistitelji i o stali su dovedeni 194 i neke sa zadatkom da uniste , satru i obogalje ove krajeve sto su nazalost i usplei uz udbu i komunjare.
  • skokan

    03.10.2012 12:49
    @vlada-šteta
    U srbiji se još vodi računa ko je bio kolaboracionista a ko ne, bez obzira na razloge. Na primer, Jovan Mijušković koji je bio ministar prosvete i zdravstva u Nedićevoj vladi od 1941 do 1942, streljan je u Beogradu 1944 kao kolaboracionista, bez obzira što je taj isti čovek lekar još 30-ih godina izvršio operaciju na otvorenom srcu. Danas se u Valjevu bolnica zove po njemu. Srbi nisu sarađivali sa okupatorima zato što su podržavali fašističke i nacional-socijalističke ideje nego zato što su videli više interese i svesno su se žrtvovali.
    p.s. Pre nego nekog okarakterišeš moraš poznavati biografiju ljudi o kojima pričaš, a ne da se ponašaš kao žuta štampa, da zaključuješ na osnovu paušalnih činjenica
  • sale ns

    03.10.2012 12:34
    A šta je s "novim" velikanima ?
    Kuće onih pravih istorijskih velikana zaista propadaju dok se kuće "novokomponovanih velikana" enormno uvećavaju i ni malo ne propadaju - ZAR NE !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti