Borovicine firme u blokadi od preko 1,5 milijardi

Radnici firme "Dunav grupa agregati" odblokirali su Dunav nakon što su dobili obećanja da će im biti isplaćene zaostale zarade, međutim, budućnost nekadašnjeg giganta među novosadskim firmama i dalje je neizvesna.
Radnici firme "Dunav grupa agregati" odblokirali su Dunav nakon što su dobili obećanja da će im biti isplaćene zaostale zarade, međutim, budućnost nekadašnjeg giganta među novosadskim firmama i dalje je neizvesna.

Radnici su tražili da se pokrene postupak raskida privatizacije firme koju je prošle godine preuzeo biznismen Dušan Borovica, tražeći od države da interveniše kako ova firma ne bi otišla u stečaj. Sam Borovica za 021 kaže da ne stoji tvrdnja da je on preduzeće kupio kako bi isisao novac iz njega i ugasio ga, ali je priznao da se boji da će firma nastaviti da propada.

"Sam pojam 'agregati' u nazivu firme govori da je osnovna delatnost preduzeća proizvodnja šljunka od kog se pravi beton. U poslednje dve godine, na srpskom tržištu, visokogradnja je opala za maltene 90 odsto - u Novom Sadu od 50 betonjerki rade tri, a u Beogradu od 100 radi njih pet", kaže Borovica za Novosadski informativni portal.

"Pinki" u blokadi od 712 miliona dinara

"Dunav grupa agregati", nekadašnji "Heroj Pinki", nije jedina Borovicina firma koja je u problemima. Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, šest preduzeća kojima upravlja Borovica se nalaze u blokadi u ukupnom iznosu od preko 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme je najveći i iznosi blizu 712 miliona. "Borovica transport" je u blokadi za 522 miliona, "Borovica transport - Put" 154 miliona, "Vojvodinaput Zrenjanin" 124 miliona, Hidrograđevinar iz Sremske Mitrovice 30 miliona, a "Napredak" iz Apatina nešto preko 9 miliona dinara.

Borovica kaže da će radnicima "Pinkija" zarade biti isplaćene prebacivanjem novca sa računa njegovih firmi koje bolje posluju. "Plate su apsolutni prioritet, međutim, ti radnici svoje plate moraju i da zarade. Poznato je da firma mora da ostvari profit da bi imala da isplati novac. Ono što ja sada radim je prebacivanje novca sa nekih mojih 'bočnih' firmi kako bi obezbedio plate. Pored toga, ja imam potraživanja od investitora koja se moraju naplatiti kako bi svi radnici bili namireni", kaže ovaj biznismen.

"Pinki" dobio kredit EBRD od 10 miliona evra

Ono što je posebno interesantno je da je Borovica stavio hipoteku na "Dunav grupu agregati" u korist Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je tako postala suvlasnik preduzeća. Kako saznaje 021, kredit u vrednosti od 10 miliona evra je podiglo bivše rukovodstvo još 2006. godine, a Borovica priznaje da vraćanje novca ovoj banci slabo ide.

"Ja sam firmu kupio 2011. godine i nasledio taj kredit. Do sada je isplaćeno oko 2 miliona evra, a vratićemo i ostatak, samo moramo malo sačekati da se privreda oporavi", navodi Borovica.

Banke kod kojih je "Pinki" uzimao kredite su AIK (43 miliona), Marfin (26 miliona), Erste (49 miliona), kao i Metals banka (45 miliona) i Fond za razvoj APV, koji je "Dunav grupi agregati" odobrio kredit u vrednosti od 24 miliona dinara. Najveći kredit firma je 2009. godine, pre privatizacije, uzela od Borovicine krovne firme "Dunav grupa", koja je novosadskom preduzeću pozajmila blizu 400 miliona dinara. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Rumljanin

    08.10.2012 11:36
    Bahati Borovica
    Važno je da Borovicini sinovi voze džipove, za to se ima para. I za provode, lepe kuće i stanove. A za plate nema. Kada nam neobrazovan čovek koji je pre devedesetih bio sirotinja pravi puteve i bogati se šta reći? Ima ortake na dobrim mestima.
  • Ovako

    08.10.2012 11:33
    Lale-nisu oni diletanti oni su "maheri" koji su na račun tih preduzeća uzeli ogromne kredite za sebe a u preduzeća nisu ništa ulagali računajući da će se to samo od sebe vratiti,a pitanje je gde je taj novac i zašto nije uložen već su preduzeća samo izrabljivana kao i radnici do propasti.Na kraju predauzeća propadaju,novac od kredita davno u Švici na deviznom računu a bankama ostaju hipoteke koje niko neće kupiti 10 god.Država nezainteresovana.
  • boco

    08.10.2012 11:27
    To sto je bio sirotinja /ako je bio/ nema veze mnogo ljudi je iz siromastva doslo do para, ali problem je sto je on neciji inace ne bi mogao da radi to sto radi i da se bavi time cime se bavi. Kad je otvarao restoran u Rumi 90-tih helikopterom su na otvorenje na glavni rumski trg sletili arkan i zelenovic, i tom prilikom mu je arkan odsekao rep /percin/ koji je nosio na glavi rekavsi da on nije zasluzio da nosi rep. Jedno vreme ga nije bilo nigde, a sad se opet pojavio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti