Nema opravdanja za poskupljenje hleba

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović najavio je da će, ako pekari budu radikalizovali svoje zahteve za poskupljenjem hleba, pozvati potrošače da ne kupuju peciva.
Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović najavio je da će, ako pekari budu radikalizovali svoje zahteve za poskupljenjem hleba, pozvati potrošače da ne kupuju peciva.

On smatra da je nerealno da se kilogram peciva prodaje po 250 ili 300 dinara, a da kilogram hleba košta 90.

"Za nas je naprihvatljiv rast cena koji se najavljuje. Neprihvatljivo je da ministri izjavljuju da je Srbija monopolizovana, na šta mi ukazujemo već godinama, a da po tom pitanju ne rade ništa", rekao je Papović za 021.

Prema njegovim rečima, neophodno je da na tržište dođu novi proizvođači kako bi potrošači bili zaštićeni od manipulisanja cenama. "Potrošači će biti zaštićeni onog trenutka kad dođe zdrava konkurencija, kad se otvori tržište i kada dođu novi proizvođači, kada se i naši postojeći proizvođači budu aktivirali, a ne da im Vlada svojim uredbama upropasti tržšte", objašnjava Papović.

Ekonomista Milan Ćulibrk kaže za Radio 021 da Vlada treba da shvati da se cene hleba ne mogu regulisati uredbama, već treba prepustiti tržištu da to reguliše.

"Mi još uve nismo videli jasnu kalkulaciju ni u Vladi koja tvrdi da nema razloga za poskupljenje, ni pekara koje tvrde da su svi inputi povećani i da je zbog toga neodrživa proizvodnja hleba. Problem je što ako vi naterate pekare da drže nerealno nisku cenu, oni neće ni imati osnovne vrste hleba u ponudi, nego će imati samo kifle i onda će to koštati građane tri puta više, nego što bi inače koštalo", objašnjava Ćulibrk za 021. On smatra da ono što Vlada može da uradi jeste da interveniše iz robnih rezervi i da na vreme od seljaka otkupi dovoljnu količinu pšenice, da bi mogla na taj način da održava cenu hleba. (Suzana Stojićević)

  • NadaNS

    16.10.2012 09:02
    Bojkot
    Ja prestala da kupujem IMLEK-ove proizvode kada su zatvorili Novosadsku mlekaru. Uopšte nije teško priviknuti se na nešto drugo pa i na pravljenje hleba u svojoj kući. A onda će pekari sami sniziti cene kao što najavljuju i mesari.
  • Slusalac

    16.10.2012 08:27
    Sacuvaj nas boze i Papovica i dezurnog strucnjaka Culibrka.
    Udruzenje za zastitu potrosaca Vojvodine radi na principu da se realno stite interesi proizvodjaca i trgovaca ,a ne potrosaca.
    Po ko zna koji put Papovic preti da ce pozvati potrosace da bojkotuju kupovinu pojedinih proizvoda, ovog puta peciva. Bila jednom davno emitovana domaca serija gde je jedan lik uporno govorio: " Ja i moj narod vicemo,vicemo."
    Voleo bih da saznam iz kojih sredstava se famozno udruzenje finansira.
  • Martin

    16.10.2012 07:40
    Pa naravno da nema opravdanja. Koliko treba da košta 100 grama brašna + 200 grama aditiva?
    Kada počnete da pravite sami hleb (ja počeo pre dve godine), shvatićete kakvo ste đubre jeli do sad i za koje novce.
    Iskreno, želim svima da pokušaju. Ne zbog para, već zbog zdravlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti