Kazna za parkiranje i dalje neustavna?

Skupština grada Novog Sada izmenila je neustavne odredbe o javnim parkiralištima, ali u suštini ništa nije promenjeno.
Skupština grada Novog Sada izmenila je neustavne odredbe o javnim parkiralištima, ali u suštini ništa nije promenjeno.

Naime, iako je Ustavni sud ocenio doplatne karte neustavnim, novosadski parlament je samo zamenio naziv, te će se doplatna karta ubuduće zvati "posebna cena parkiranja". Protiv odluke bio je član Komisije za propise Branislav Antić, koji je ocenio da je odluka koju su doneli gradski odbornici identična prethodnoj, neustavnoj odredbi.

"Ustavni sud je 24. novembra prošle godine rekao da je prethodna odluka protivzakonita, a odbornici novosadskog parlamenta su doneli identičnu odredbu, s tim što je pojam 'doplatna karta' zamenjen novim nazivom. To je samo novi naziv za odluku koju je najviše pravno telo u Srbiji ocenilo neustavnom", kategoričan je Antić.

S obzirom na to da je promenjen samo naziv, a ne i suština, samo je pitanje vremena kada će Ustavni sud oboriti i najnovije vrdanje novosadske vlasti, koja po svaku cenu želi da zadrži stavku koja nije u skladu sa zakonom. Prema Antićevim rečima, sama ugovorna kazna, koju doplatna karta predstavlja, ima, kako je naveo "vrlo problematičnu pravnu prirodu". "Stvar je u tome što je suština ostala ista - suština je da se, praktično, uvodi ugovorna kazna za neizvršavanje novčanih obaveza, što nije u skladu sa Ustavom i zakonom", kaže on.

Inače, ova odluka donesena je kontroverzno, jer je prilikom prvog glasanja utvrđeno da je "za" glasao svega 31 odbornik. Predsednik Skupštine grada Siniša Sević bez obrazloženja naložio je da se elektronsko glasanje ponovi, nakon čega je ova odredba ipak dobila neophodnu većinu u gradskom parlamentu. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • TT

    16.10.2012 20:19
    stanarske karte
    su takođe krađa. Ja nisam tražio da mi se naplati parking pod nosom koji je tu bio pre parking servisa. zapravo bio je još u austrougarskoj. i sada ja treba da platim reket parking servisu zato što tu gde ja živim oni su rekli da pripada njima?
    stanarska karta treba da bude besplatna, a naplaćivati to ljudima je prosto OTIMAČINA, koliko god da košta.
  • Mastodont

    16.10.2012 13:00
    @G
    A zapomagati o ugroženosti kosovskih Srba i istovremeno želeti drugima takvu sudbinu je odlika mentalno stabilne osobe.
  • Nikola

    16.10.2012 10:07
    Parking, parking, parking
    Hajde da ukinemo naplatu parkiranja u celom gradu i ukinemo pešačku zonu, sve biciklističke i pešačke staze i pretvorimo ih u parkinge.

    Zamislite oko Miletića gomilu automobila - milina. Biciklisti i pešaci nam samo smetaju i zagađuju okolinu.

    I JGSP da ukinemo, biće više mesta za ugrožene vozače automobila i njihove ljubimce.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti