Pokrajina štampala knjige bez tendera

Pokrajinski budžet oštećen je pre dve godine za 5,5 miliona dinara, jer je knjiga "Uspomene prve bebe" štampana bez tendera.
Pokrajinski budžet oštećen je pre dve godine za 5,5 miliona dinara, tako što je Sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju izdavačkoj kući "Didakta" poverio štampanje knjige "Uspomene prve bebe" bez odgovarajućeg tendera.

Ova knjiga čiji je jedan primerak koštao pokrajinu 555 dinara po primerku, štampana je u tiražu od 10.000, a da je cena mnogo viša od tržišne pokazala je revizija godišnjeg finansijskog izveštaja.

Revizor je zaključio da je resorni sekretarijat sačinio ugovor koji nije po propisima, zamerivši mu što nijedan razlog nije naveo zašto se opredeljuje za "Didaktu", kada i drugi izdavači izdaju knjige slične sadržine. Takođe, sekretarijatu se zamera to što u pregovaračkom postupku nije obezbedio dokaz da ugovorena cena za radosnicu nije viša od tržišne cene, pa se ova knjiga, koju je Pokrajina platila 555 dinara po primerku, kasnije se mogla naći u prodaji na internetu za 150 dinara, pri čemu su troškovi poštarine uračunati u cenu.

Da je novosadska izdavačka kuća "Didakta" milija od drugih Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku i demografiju, potvrđuje i to da je sledeća štampana knjiga "Sestru i brata želim", naručena u količini od 21.500 primeraka, po istom postupku van propisa, sa istom izdavačkom kućom.

Novka Mojić, koja je u vreme sklapanja ovih ugovora bila na čelu Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju kaže da je propusta bilo, ali samo zato što su tražili izdavača koji će im knjigu štampati na svim jezicima koji su u upotrebi na teritoriji Vojvodine. "Knjiga je rađena ciljano za naše potrebe, naručena je od izdavačke kuće "Didakta" i mi smo posle izveštaja revizora gledali dečje izdavače i videli da niko ne radi ispod te cene", kaže Mojićeva.

"Svoj deo krivice smo odbranili, objasnili zašto je to tako urađeno, a kasnije smo postupali po preporukama revizora", objasnila je Novka Mojić.

  • Naprednjak

    13.10.2012 08:26
    Iz drugog ugla
    Ako je posle ovih knjiga ispunjena poruka iz nalova knjige "Sestru i brata želim", a pogotovu ako je natalitet u Vojvodini povecan za broj koji je jednak ili veci od broja odstampanih primeraka onda im je sve oprosteno.
  • 12.10.2012 21:11
    gde ima
    radosnica za 150 dinara ?
  • Cinovnik

    12.10.2012 20:51
    Svrha postojanja pokrajinske administracije i nije nista drugo no lapanje para. Ne vidim u cemu je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti