Građanska Vojvodina: Ponižavanje građana Novog Sada

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su odluke novosadske gradske vlasti o smenama i postavljanjima u kulturnim institucijama "jasan dokaz da je njihov osnovni cilj ponižavanje građana Vojvodine i njenog glavnog grada".

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da su odluke novosadske gradske vlasti o smenama i postavljanjima u kulturnim institucijama "jasan dokaz da je njihov osnovni cilj ponižavanje građana Vojvodine i njenog glavnog grada".

NVO su u saopštenju navele da su odluke gradske vlasti pokazatelj "ne samo cinizma, osionosti i nekompetentnosti, nego i njihove jasne namere da političkim i kulturnim 'inženjeringom' ponište sve kulturne vrednosti i specifičnosti Novog Sada i cele Vojvodine".

"Njihov cilj je jasan: uspostavljanje kulturnog modela po nacionalističko-tradicionalističko-estradnom uzusu i zatiranje alternative, kritičke misli i modernosti", navodi se u saopštenju.

Uz konstataciju da su novi vlastodršci već najavljivali "glogov kolac" za Vojvodinu, NVO smatraju da je očigledno da je taj "glogov kolac" za početak zabijen u novosadsku kulturu.

  • DekiNS

    16.10.2012 21:36
    VV
    О.К. то су те тачке стратегије које су примењиване од 2000-те на овамо! И, шта је писац хтео рећи?
  • VV

    16.10.2012 09:33
    10 strategija manipulacije-Nastavak
    6) BUĐENJE EMOCIJA

    Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svest zamjenjuju emotivni impulsi (bes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

    7) NEZNANJE

    Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod proseka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.

    8) VELIČANJE GLUPOSTI

    Javnost treba podsticati u prihvatanju prosečnosti. Potrebno je ubediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.

    9) STVARANJE OSEĆAJA KRIVICE
    Treba ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usled oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

    10) ZLOUPOTREBA ZNANJA
    Brz razvoj nauke u poslednjih 50 godina stvara rastuću provaliju između znanja javnosti i onih koji ga poseduju i koriste, vladajuće elite. “Sistem”, zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, ima pristup naprednom znanju o čoveku i na fizičkom i na psihičkom planu.
  • Бачка Бачванима

    15.10.2012 06:23
    @VV - Manipulacija ljudima
    Ви сте, г. VV заиста врхунски спин доктор.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti