Toplana: Poskupljenje je neophodno

Novosadska toplana je bila prinuđena da predloži povišenje cene grejanja, kako se ne bi desilo da prestane da funkcioniše usred grejne sezone usled nedostatka energenata, izjavio je danas direktor ovog preduzeća, Aleksandar Pribić.
Novosadska toplana je bila prinuđena da predloži povišenje cene grejanja, kako se ne bi desilo da prestane da funkcioniše usred grejne sezone usled nedostatka energenata, izjavio je danas direktor ovog preduzeća, Aleksandar Pribić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Skupština grada odobri predloženo poskupljenje od 14 odsto, nova cena bi se obračunavala od 1. novembra i potrošači bi umesto 86 plaćali 98 dinara po metru kvadratnom.

Pribić kaže da je ova korekcija cena najniža u čitavoj zemlji, jer se u drugim opštinama povećanja kreću između 18 i 44 odsto, ali da ni povišenje cena neće značiti mnogo ukoliko se ne podigne naplativost.

"Ključni problem je loša naplativost potraživanja isporučene toplotne energije našim kupcima tj. individualnim i poslovnim potrošačima i taj dug prema Toplani iznosi oko 2.200.000.000 dinara, dok mi dugujemo oko 3.600.000.000 od čega najviše potražuju banke", kaže Pribić.

On objašnjava da je Toplana dospela u dugove zbog toga što joj potrošači nisu redovno plaćali grejanje, dok je preduzeće moralo redovno da isplaćuje obaveze prema dobavljačima energenata. "Kada dospete u takvu situaciju, jedini izlaz je da podignete kredit, jer je nedopustivo da građani ostanu bez grejanja, a svaki kredit sa sobom nosi i kamate koje dodatno opterećuju firmu", završio je Pribić.

Prema rečima rukovodioca Sektora za finansijske poslove Toplane, Biljane Grabež, ovo preduzeće svakog meseca pored rate kredita plaća i 16 miliona dinara kamate, jer je u pitanju devizni kredit koji je uzet kada je evro imao vrednost 103 dinara, a u međuvremenu je rastao i do 118, čime je rata dodatno povećana. (V.K.)

  • tiki

    17.04.2014 17:13
    c
    blindiranje radijatora neplatisama
  • tiki

    05.01.2014 19:31
    g
    hladan radijator u a.m.k. - a.m.d.
  • cile

    20.09.2013 11:58
    grejanje
    hladan radijator 13 rebara u mojoj sobi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti