Dinkić bi zbog JAT-a da proda i Luku Novi Sad

Nakon najave Mlađana Dinkića da bi Luku Novi Sad trebalo da preuzme kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, direktor ove firme Milenko Milivojević poručuje da Luka nije na prodaju.
Nakon najave ministra privrede i finasija Mlađana Dinkića da bi Luku Novi Sad trebalo da preuzme kompanija "Al dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, direktor ove firme Milenko Milivojević poručio je da Luka nije na prodaju.

Prema njegovim rečima, Dinkić je "pobrkao pojmove", jer Luku niko ne može da preda bilo kome bez saglasnosti Grada i Pokrajine, koji su suvlasnici ovog preduzeća.

"Mogu se prodati luke koje su već privatizovane, ali, po zakonu, luke koje su u vlasništvu države vode se kao opšte dobro i kao takve ne mogu biti predmet prodaje. Ulazak privatnog kapitala moguć je jedino u vidu koncesije ili zajedničkog ulaganja po principu joint venture", objašnjava direktor novosadske luke.

"Privatizacija uspešnog preduzeća je van pameti"

Milivojević dodaje da preduzeće niko nije kontaktirao iz kompanije "Al dahra" i navodi da je stav gradskih i pokrajinskih vlasti na Dinkićeve najave privatizacije Luke Novi Sad uvek do sad bio da Luka nije na prodaju, jer dobro posluje. On kaže da je Luka preduzeće koje dobro posluje bez pomoći budžeta, i naglašava da je "van pameti" da se takva firma "ad hoc" preda u ruke stranim investitorima samo zato što država ne zna kako da popuni rupe u svom budžetu.

"Mi ćemo ove godine oboriti rekord i preći milion tona. To je za rečnu luku izuzetno velika tonaža. Ako uzmemo u obzir da smo prošle godine napravili posao od 620.000 tona, možemo reći da je obim posla povećan skoro duplo, i ne vidim razloga zbog čega bi preduzeće takvog potencijala davali drugima", kaže Milivojević.

Politička pozadina ključ?

Za Luku Novi Sad interesovanje je već pokazala jedna azerbejdžanska državna kompanija, čiji su predstavnici prošlog leta održali sastanak sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, ali do realizacije posla nije došlo. Spekulisalo se da je novosadska luka deo posla koji država Srbija ima sa Azerbejdžanom, budući da je svega mesec dana pre sastanka u Novom Sadu nikao spomenik najvećem kompozitoru ove zemlje Uzeiru Hadžibejliju.

Tom prilikom je vojvođanski premijer Bojan Pajtić ponovio stav pokrajinske vlasti da Luka nije na prodaju, ali da je moguće dovođenje stranog partnera u ovo preduzeće. U međuvremenu je došlo do prekomponovanja gradske vlasti u Novom Sadu, pa je moguće da se stav gradskih čelnika promeni ako stigne "nalog iz centrale", imajući u vidu da je u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa ministrom Dinkićem bio i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Komentar na najave prodaje Luke Novi Sad od člana Gradskog veća za saobraćaj Nemanje Vukčevića nismo dobili.

Podsetimo, Dinkić je juče izjavio da će kompanija "Al Dahra" preuzeti Luku Novi Sad "koja bi tako postala logistički centar za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije kako u Emirate, tako i na ostala evropska tržišta". "Vlada Srbije bi prodala ovu državnu luku, ali samo pod uslovom da oni dovoljno investiraju u nju", rekao je Dinkić.

Ova kompanija iz UAE se pominje u sklopu aranžmana vezanog za revitalizaciju JAT-a, a Vlada Srbije bi sa njima trebalo da zajednički izgradi kargo terminal na beogradskom aerodromu pri čemu bi ulog države u tom zajedničkom projektu bio zemljište, "Al Dahra" bi investirala, a "Etihad" bio nosilac kargo transporta iz Beograda. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • sale

    17.11.2012 00:08
    Gospodo Vladari i G Dinkicu
    Borba protiv korupcije i kriminala vam ide od ruke to vidimo to je i OK ali sto prodajete zemljiste bilo u kombinatu ili ne, kada prodate zemlju prodali ste drzavu dzaba borba protiv korupcije.
  • a sta

    24.10.2012 18:12
    rade
    ovi nasi pokrajinci????? Aloooooo breeeeee, jeste vi normalni, Pajticu i ostali, jesmo vas zato birali????
  • vox

    24.10.2012 06:42
    da li je moguce da samo narod vidi sta se radi
    Prvo onih 9 000 ha zemlje koje ce preci u ruke arapa tako sto ce uci u par najvecih kompanija,zadruge,u Vojvodini,onda luka ns,pa da li vidite da hoce da totalno uniste Vojvodinu,kada ne mogu po Ustavu i Zakonu onda su krenuli na ovaj suptilniji nacin,ali legalan,tako da definitivno Vojvodina ostaje bez svog blaga,ZEMLJE,koja prelazi u ruke stranaca,kao sto vidite Srbiji nije bitno ko je vlasnik zemlje samo da to nisu vojvodjani iliti Vojvodina,lukavo i perfidno od strane vlasti kako oslabiti snagu u poljoprivrednoj regiji,evo ovako,vidim da su Vam drazi islamski biznismeni nego evropski,a to ce sve da se razbije o glavu,samo napred Srbijo,ovo je naravno sarkasticno receno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti