Novosadska javna preduzeća duguju sedam milijardi dinara

Novosadska javna i javno komunalna preduzeća, kao i predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" po raznim osnovama ukupno duguju više od sedam milijardi dinara, izjavio je član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić.
Novosadska javna i javno komunalna preduzeća, kao i predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" po raznim osnovama ukupno duguju više od sedam milijardi dinara, izjavio je član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić.

Mandić je precizirao da su to podaci koji su gradskom sekretarijatu za finansije dostavila sama preduzeća i da je to presek stanja poslovanja zaključno sa 13. septembrom ove godine. "Više od 600 miliona dinara pomenuta preduzeća duguju po osnovu reklama, donacija, sponzorstava ili reprezentacije", rekao je Mandić, dodajući da je to "gruba" računica kojom nisu obuhvaćena dugovanja javnih ustanova kojima upravlja grad.

Mandić je istakao da se neće libiti da i u budućnosti pravi periodične preseke poslovanja gradskih preduzeća i da će o rezultatima javnost biti detaljno obaveštena. Po Mandiću, 13. septembar, dan posle promene vlasti u Novom Sadu, logičan je datum za pravljenje preseka poslovanja.

Mandić je izneo da je najveći dužnik među gradskim preduzećima JKP "Novosadska toplana" koja duguje više od četiri milijarde dinara. On je najavio da će veoma brzo u javnost izaći sa preciznim podacima o dugovanjima gradskih preduzeća i ustanova.

Mandić dodaje da su svi podaci prikupljeni, samo još treba da budu obrađeni. "Osim ogromnih dugovanja ono što je evidentan problem u radu gradskih preduzeća je i zapošljavanje. Broj zaposlenih je u odnosu na 2008. povećan za oko 500. No, ukoliko se uzme u obzir da je za prethodne četiri godine veliki broj ljudi otišao iz tih preduzeća, imamo činjenicu da za četiri godine u javnim i javno komunalnim preduzećima imamo više od 2.000 novozaposlenih radnika", rekao je Mandić.

Gradski sekretar za finansije je kazao da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti gradskim upravama, na koja će, kako je rekao, biti izvršen i najveći pritisak jer su one "te koje treba da vrše nadzor i kontrolu poslovanja".

Mandić je rekao da je rad na rebalansu budžeta Novog Sada za 2012. pri kraju i da bi radna verzija trebalo da bude gotova do kraja meseca. On je kazao i da je u toku rad na pripremi gradskog budžeta za 2013, te da je gradski sekretarijat za finansije od resornog republičkog ministarstva dobio "Uputstvo za pripremu odluke o budžetu u lokalnoj vlasti".

  • 26.10.2012 06:23
    Krc..sremac
    Character problem. empty comment
  • 26.10.2012 06:20
    A od kuma.... televizor!!!
    Kada G. Mandic bude objavio finansisko stanje JKP VODOVODA na dan kada je predat expertu iz TOPLANE od strane tih ,,lopova,, i kada gradjani saznaju da je vodovod jedino javno preduzece koje nema dugovanja ,mozda ce se dozvati pameti pa se se i upitati...> A tek zaposliti Macu Marinkovica u vodovod....jadno!!!!
  • Pokojni Toza

    23.10.2012 11:09
    Sta vredi?
    Mozete da isputujete i okrivljujete koga hocete! Svi znamo ko je bio u Toplani i ko je napravio tolike troskove! I sta sad? Oni su se samo preselili u nove kancelarije i nikom nista?!? Zasto? Zato sto svi kradu i svi su medjusobno povezani. Ako okrive jednog njihovog oni ce jednog njinog i tako u krug. Zasto nikada nije usla neka revizorska kuca i dobro pretresla neko JP? Neka kaze nesto nas cenjeni Gradonacelnik ako sme na tu temu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti