Niko nije nadležan da odobri zamenu nastavnika

Nastavnica fizičkog vaspitanja u novosadskoj Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" Ljiljana Simonović izjavila je da joj je nezakonito onemogućena zamena s kolegom iz druge škole koji, takođe, ima želju da promeni školu u kojoj predaje.
Nastavnica fizičkog vaspitanja u novosadskoj Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" Ljiljana Simonović izjavila je da joj je nezakonito onemogućena zamena s kolegom iz druge škole koji, takođe, ima želju da promeni školu u kojoj predaje.

Ona je, na konferenciji za novinare u hodniku gradske Školske uprave, istakla da bi tom zamenom njih dvoje državi uštedeli oko 150 evra mesečno na ime putnih troškova, a zamena mesta njima bi omogućila kvalitetniji život jer ne bi morali svakodnevno da putuju.

Simonovićeva živi u Čortanovcima i svakodnevno putuje na posao u Novi Sad, a njen kolega, koji takođe predaje fizičko vaspitanje, putuje iz Novog Sada na posao u Bešku, koja je svega pet kilometara udaljena od Čortanovaca. "Nisu mi jasni motive direktora škole u kojoj radim Dušana Kosanovića da ne odobri tu zamenu", rekla je Simonovićeva.

Kosanović je, pak, kazao da će odobriti zamenu ukoliko od pokrajinske prosvetne inspekcije dobije saglasnost da je to po zakonu. Nastavnica navodi da u zakonu "nedvosmisleno stoji da ustanove mogu izvršiti međusobno preuzimanje zaposlenih na neodređeno vreme, na odgovarajuće poslove, uz prethodno potpisan sporazum o preuzimanju, kao i uz saglasnost zaposlenih" i tvrdi da je sve to ispoštovano.

Načelnik Školske uprave u Novom Sadu Petar Viđikant je kazao novinarima da Uprava nije nadležna za taj slučaj i da je "prava adresa" pokrajinska prosvetna inspekcija. On je rekao da ima mnogo drastičnijih slučajeva od ovoga, navodeći da ima nastavnika koji iz Novog Sada putuju u Sečanj ili u Smederevo. "Nadao sam se da će taj slučaj biti rešen i da će biti putokaz za rešavanje sličnih kojih je na stotine, pa možda i hiljadu", rekao je Viđikant, dodajući da bi se rešavanjem tih problema uštedeo veliki novac od nadoknade za prevoz.

U pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji novinarima je rečeno da zamenu radnih mesta može jedino odobriti Ministarstvo prosvete Srbije.

  • Sekretar škole

    24.10.2012 06:43
    @Vlada
    Vlado, sad tek vidim da polemišem sa nekim ko nema pojma. Vi očigledno čitate Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donet 03.09.2009. a koji je stupio na snagu 11.09.2009 i objavljeen u SL. glasniku RS broj 72/09. Ali za vašu informaciju, Zakon je doživeo izmene i dopune 2011. godine koje su objavljene u Sl. glasniku RS broj 52/11 a jedna od dopuna je upravo navedeni stav 3 člana 131.
    Molim Vas još jednom, niste pravnik i nemojte onda sebi dopuštati da tumačite pravo (ni ja se ne mešam u Vaš rad niti ga/Vas omalovažavam) pogotovo ako ne raspolažete relevantnim podacima.
  • volks

    24.10.2012 05:26
    prebac
    Prvo da ja prebacim svoju ženu za NS pa će izaći Berza, ažurirana :)
  • Vlada

    23.10.2012 21:22
    @"Sekretar škole"
    Pišem "sekretar škole" pod navodnicima jer očigledno to niste čim dozvoljavate sebi slobodu da lažete. Deo člana 131. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji ste vi naveli u rečenici:
    "Ustanove mogu izvršiti i međusobno preuzimanje zaposlenih na neodređeno vreme, na odgovarajuće poslove, uz prethodno potpisan sporazum o preuzimanju uz saglasnost zapo..."
    u Zakonu uopšte ne stoji! Sad je već jasno da imam posla s patološkom osobom, te nemam više nameru da odgovaram na bilo kakav vaš sledeći komentar. Uostalom neka Ministarstvo odgovori na ovaj zahtev. Na mestu direktora i jedne i druge škole ne bih uradio zamenu jer bih time kršio Zakon. Školi gde ste vi sekretar neka je Bog na pomoći!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti