Budžet Vojvodine manji za šest milijardi

Vlada Vojvodine predložila je pokrajinskoj skupštini rebalans pokrajinskog budžeta kojim je ovogodišnja kasa smanjena za 6,14 milijardi dinara, odnosno 8,3 odsto, tako da će iznositi oko 67,6 milijardi.
Vlada Vojvodine predložila je pokrajinskoj skupštini rebalans pokrajinskog budžeta kojim je ovogodišnja kasa smanjena za 6,14 milijardi dinara, odnosno 8,3 odsto, tako da će iznositi oko 67,6 milijardi.

U obrazloženju predloga rebalansa budžeta o kojem će se poslanici izjašnjavati na sutrašnjoj sednici, Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije, navodi da je visina transfera iz republičkog budžeta smanjena za 6,48 milijardi.

Najviše su smanjeni kapitalni transferi i to za 6,05 milijardi, dok su svi ostali planirani transferi manji oko 97,5 miliona dinara. Radoman je dodao da će deo tog novca biti preusmeren za podsticanje zapošljavanja i za programe u poljoprivredi.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić upozorava na zamku u novom Zakonu o izmenama zakona o budžetskom sistemu koja se ogleda u smanjenju finansija. U međuvremenu, pokrajinska adminstracija je pred Ustavnim sudom pokrenula spor protiv republičke vlade zbog nepoštovanja ustavnih okvira o finansiranju Vojvodine.

"Budžet Vojvodine pretrpeće najveći manjak koji se odnosi na kapitalna ulaganja pošto je republika od planiranih 10, Vojvodini prenela svega četiri milijarde dinara", rekao je Pajtić, koji podseća da se sedam odsto, koliko pripada Vojvodini, definiše na protivustavan način, odnosno omer vojvođanske kase računa se samo u odnosu na poreske prihode, a ne na ukupan republički budžet.

Da Ministarstvo finansija, kada je u pitanju finansiranje pokrajine, ne poštuje Ustav, slaže se i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine. "U republičkom budžetu predviđeno je manje novaca za pokrajinu nego što je to na početku obećano. Za šest milijardi dinara, koliko u ovom trenutka manjka u vojvođanskoj kasi, može se sagraditi banatska magistrala ili pak nekoliko prečistača otpadnih voda", objašnjava Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

Da se u ovom trenutku ne poštuje Ustav koji propisuje kolika su finansijska sredstva koja treba da se sliju u budžet Vojvodine, smatra jedan deo opozicije dok drugi tvrdi da razlog za manjak u kasi treba tražiti u propustima, aferama i zloupotrebama koje je proteklih godina činila vlast u Vojvodini.

  • 24.10.2012 22:18
    Posle "žute podmornice" koja je poharala ovu nesretnu državu je obavezna štednja.
    Zašto novinari ne navedu koliko je smanjen i republički budžet? Koliko je to u procentima i novcima? Zašto ne navedu koliko su smanjena izdavanja Vojvodine za taj budžet?
    To onda ne bi bila ovako populistička vest, plasirana samo sa ciljem da se izazove nezadovoljstvo Beogradom.
    Zapamtite, "žuta podmornica" je još uvek na vlasti u Vojvodini, a i u tome "mrskom" Beogradu, i jako se dobro slažu, i međusobno, a i sa ovakvom republičkom vlašču!
    Znači, ko nas je do sada krao, i toliko nemilice davao Beogradu, i dalje je gazda ovde.
    Pa ko je onda kriv?
    Uvek narod, jer je toliko glup da se loži na ovakve vesti dok zaboravlja kako siromaši svaki dan, dos su bogati sve bogatiji. Imamo ih u svom dvorištu i više nego dovoljno, pa pokrenimo čistku od sebe!
  • đura

    24.10.2012 11:39
    obrnuto
    Vojvodina treba da daje max. 7% republici a ne da joj se vrati toliko.
  • 24.10.2012 09:22
    БОБА
    Од силних предходних ''капиталаних'' улагања си се пајтићу за ових 12 година тако накро да би сада био ред да буџет попуниш из својих личних средстава. Таман онолико колико си опељешио ПОКРАЈИНУ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti