Inspekcija: Škole mogu razmeniti nastavnike

Povodom slučaja nastavnice Ljiljane Simonović iz Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada", koja tvrdi da joj je protivzakonito onemogućeno da zameni radno mesto sa kolegom iz Beške, načelnik pokrajinske prosvetne inspekcije Dragan Grahovac kaže da je u pitanju nesporazum.

Povodom slučaja nastavnice Ljiljane Simonović iz Osnovne škole "Prva vojvođanska brigada", koja tvrdi da joj je protivzakonito onemogućeno da zameni radno mesto sa kolegom iz Beške, načelnik pokrajinske prosvetne inspekcije Dragan Grahovac kaže da je u pitanju nesporazum.

Prema njegovim rečima, do toga je došlo verovatno zbog različitog tumačenja jednog člana Zakona o obrazovanju. On navodi da ako nastavnica radi sa punom normom i ako kolega koji je zaposlen u Beškoj takođe ima pun fond časova praktično nema pravnih smetnji da se napravi sporazum o preuzimanju uz uslov da su saglasne sve strane.

"Dakle, mora biti saglasan direktor škole "Prva vojvođanska brigada", direktor škole u Beški, gospođa Simonović i kolega nastavnik iz Beške", kaže Grahovac.

Podsećamo, nastavnica fizičkog vaspitanja Ljiljana Simonović ispričala je novinarima da joj je nezakonito onemogućena zamena s kolegom iz druge škole koji, takođe, ima želju da promeni školu u kojoj predaje. Ona  živi u Čortanovcima i svakodnevno putuje na posao u Novi Sad, a njen kolega putuje iz Novog Sada na posao u Bešku, koja je svega pet kilometara udaljena od Čortanovaca.

Direktor škole u kojoj radi kazao je da će odobriti zamenu ukoliko od pokrajinske prosvetne inspekcije dobije saglasnost da je to po zakonu.
Načelnik Školske uprave u Novom Sadu Petar Viđikant je kazao da Uprava nije nadležna za taj slučaj, a u pokrajinskoj prosvetnoj inspekciji novinarima je tada rečeno da zamenu radnih mesta može jedino odobriti Ministarstvo prosvete Srbije.

  • DekiNS

    25.10.2012 12:00
    Начелник Петар Виђикант није надлежан за проблеме у образовном систему, али је зато добар промотер филма СрЂана Драгојевића по школама:

    http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/besplatna-parada-za-direktore-skola_296860.html

    Е родитељи, родитељи - шта ви себи дозвољавате и ко вам децу школује...?!
  • novosadjan

    24.10.2012 14:08
    zbog toliko pametnih i visoko skolovanih kadrova tako i prolazimo, obavezno upisivanje u svesku kad je ko dosao na posao i naravno znanje rada na racunaru je neophodno
  • Sekretar škole

    24.10.2012 11:48
    @Vlada od ranije
    Molim Vladu koji je komentarisao srodnu vest da upozori Pokrajinsku inspekciju da su grdno pogrešili i da, prema njegovom tumačenju Zakona - iako nije pravnik - ovo nikako nije moguće. Pogotovo jer Zakon u članu 131 ne poznaje ovu mogućnost. E, Vlado, Vlado, pitam se kako sada ovo komentarišete. Ispada da ne poznaju pravo ni u prosvetnoj inspekciji niti ja iako sam sakretar škole.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti