Epidemija hepatitisa C na Institutu za onkologiju?

Kod petoro onkoloških bolesnika iz raznih krajeva Vojvodine koji su se lečili na Institutu u Sremskoj Kamenici utvrđeno je prisustvo virusa hepatitisa C u krvi, zbog čega je ova institucija pozvala još 300 pacijenata na testiranje.
Kod petoro onkoloških bolesnika iz raznih krajeva Vojvodine koji su se lečili na Institutu u Sremskoj Kamenici utvrđeno je prisustvo virusa hepatitisa C u krvi, zbog čega je ova institucija pozvala još 300 pacijenata na testiranje.

Prema rečima direktora Instituta za onkologiju Dušana Jovanovića, oni su pozvani kako bi bilo utvrđeno gde su i u kakvim su uslovima lečeni. On dodaje da bi, ukoliko se utvrdi da je još neko dobio hepatitis, bilo moguće proglašenje epidemije.

"Prva grupa od njih devedesetak već je testirana", izjavio je Jovanović, i dodao: "Ostali će biti narednih dana, kada će biti poznati i rezultati. Na našem institutu, inače, trenutno nema obolelih od hepatitisa C".

Kako kaže direktor pokrajinskog Instituta za javno zdravlje Vladimir Petrović, pet do sada registrovanih slučajeva otkriveno je od decembra prošle do jula ove godine.

"Pacijenti sa kliničkim znacima žutice lečeni su u više bolničkih ustanova u Vojvodini, ali im je zajednička ustanova lečenja bio Institut za onkologiju, pa otuda i epidemiološka ispitivanja u toj ustanovi", dodao je Petrović.

"Niko od obolelih od hepatitisa C nije hospitalizovan u Klinici za infektologiju u Novom Sadu. Oni su iz drugih vojvođanskih gradova, tamo se i nalaze na lečenju", kaže portparolka Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin.

Hepatitis C izaziva upalu jetre, i prenosi se putem krvi, zbog čega se sumnja da su pacijenti zaraženi putem neadekvatno sterilisanih igala.

  • Marko

    14.04.2014 23:34
    Prognoza obolelih od hepatitisa c
    Kakva je prognoza (dužina života) čoveka koji boluje od hepatitisa C ako ne uzima nikakve lekove osim vitamina?
  • brka

    25.10.2012 21:16
    bruka
    znaci ljudi leceni u kamenici su zbog propusta lekara, sestara.... zarazeni hepatitisom c??
    na svu njihovu nesrecu, jer onaj ko dodje na lecenje bilo gde vec je unesrecen vi im dodate jos i hepatitis c???
    pa da li ce nekom zbog ovoga da leti glava na institutu????
  • Kako samo lažu

    24.10.2012 19:36
    Nikad nigde u svetu nije zabeležena epidemija Hepatitisa C, jer se on prenosi putem krvi, preko nesterilisanih igala i seksualnim kontaktom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti