Uskoro usvajanje "Tamarinog zakona" u cilju bolje zaštite od požara

Nacrt pravilnika zaštite od požara ugostiteljskih objekata je urađen i treba da se uskoro verifikuje i usvoji.
Nacrt pravilnika zaštite od požara ugostiteljskih objekata je urađen i treba da se uskoro verifikuje i usvoji.

Procedura usvajanja ovog pravilnika je tek na početku, naglasio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Nacrt ovog pravilnika uneo bi brojne novine u postojeći Zakon o zaštiti od požara ugostiteljskih objekata i objekata javne namene, a cilj mu je da unapredi sistem protivpožarne zaštite.

Načelnik uprave preventivne zaštite, Ivan Zarev, kaže da su neke od novina menjanje načina registracije ugostiteljskih objekata, definisanje tipova konstrukcije, ograničavanje broja ljudi u objektu, kao i obavezan prostor od 1,4 metra kvadratna po posetiocu. Pravilnik podrazumeva i postojanje vatrootpornih puteva za evakuaciju, obavezan sistem za alarmiranje koji bi bio glasniji od muzike u lokalu, sisteme za gašenje požara koji odmah reaguju kao i obavezna vatrogasna kola ispred objekata koji primaju više od 500 osoba.

Zarev je dodao da će svi novi objekti morati da se grade po ovim pravilima, a postojeći ugostiteljski objekti će morati da se adaptiraju.

Pravilnik je napravljen po predlogu Branka Miladinovića, oca Tamare Miladinović poginule u požaru u "Kontrastu" 1. aprila ove godine. Prema rečima Miladinovića, ovaj Zakon je prekretnica u bezbednosti, jer se uvode nove regulative kao obavezujuće, vodi se računa o preventivi, a po prvi put se uvodi požarni spasilac i propisuju aparati i materijali koji se mogu koristiti u ugostiteljskim objektima. (Ivona Temešberger)

  • Filip

    03.12.2012 07:29
    zakon postoji, problem je inspekcija
    koja stavi u dzep evre i ne gleda da li je neko ispunio uslov ili ne, nego sada zeleci da zastite prave krivce izmisljaju kako zakon nije bio dobar, pa je jedan obican pravnik, pored toliko eksperata koji se bave zakonima, trebalo da otvori oci gospodinu Maricu i celoj Srbiji. Sramota, velika sramota, gospodo, ne trebaju nama novi zakoni, nama treba samo postovanje vec postojecih i ne pravite se ludi, nego inspekciju na optuzenicku klupu jer to su vam pravi krivci. Dokle god budemo skrivali prave krivce, dotle ce se ove tragedije ponavljati.
  • ccc

    25.10.2012 08:29
    Sve stoji, svaka inicijativa je dobra i bolja nego nikakva..., naravno
    Ali ovo sa vatrogasnim kolima ispred objekta teško da je izvodivo i pomalo mi je besmisleno...
    Po toj logici, trebala bi po jedna da stoje ispred svake škole, vrtića, univerziteta, velike firme...??? Zašto bi samo noćni lokali imali tu privilegiju da pred njima stražare vatrogasna kola dok je unutra 500 ili više osoba?
  • DekiNS

    25.10.2012 08:20
    Заиста је господин Бранко Миладиновић показао велику иницијативу и жао ми је што добри људи тако пролазе! Свака част на енергији и вољи - надам се да ће се ова иницијатива и конкретно реализовати на терену!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti