Velika akcija deratizacije u Novom Sadu

Velika sistematska akcija zaštite zdravlja građana od štetnih glodara "Komšiluk bez glodara – zdrav Komšiluk" počeće u četvrtak, 25. oktobra u 9 časova u Šangaju, ispred prostorija Mesne zajedice.   
Velika sistematska akcija zaštite zdravlja građana od štetnih glodara "Komšiluk bez glodara – zdrav Komšiluk" počeće u četvrtak, 25. oktobra u 9 časova u Šangaju, ispred prostorija Mesne zajedice.

Tokom ove akcije prvi put na području Jugoistočne Evrope u sistemu zaštite zdravlja građana od glodara biće primenjene i Elektronske deratizacione stanice. Ove stanice povezane na integrisani Geografski informacioni sistem (GIS) "Ciklonizacije" detektuju prisustvo glodara i u sistem šalju informaciju o tome, te na taj način omogućavaju monitoring u realnom vremenu i brze i efikasne tretmane.       

Elektronske deratizacione stanice predstavljaju unapređenje Geografskog informacionog sistema koji je "Ciklonizacija" razvila i u upotrebu uvela prošle godine. Sistem beleži sve tretmane, njihovu uspešenost i stanje na terenu i tako na području celog grada mapira potencijalna žaršta glodara.

Sistematska akcija sprovodi se na proleće i na jesen i reč je o kombinaciji preventivnih i indikovanih tretmana koji predstavljaju najefikasniji način zaštite zdravlja stanovništa od zaraznih bolesti čiji su prenosioci štetni glodari, kao i zaštite njihove imovine od štete koju glodari čine.

Deratizacija je za sve građane besplatna, potrebno je samo da omoguće vidno obeleženim radnicima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih saveta i uputstava. Tretmani obuhvataju individualna domaćinsta, stambene zgrade, javne površine, javne ustanove i  infrastrukturu u samom gradu i svim prigradskim naseljima.

Redovno sprovođenje preventivne deratizacije značajno smanjuje rizik od prenošenja i širenja niza zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, kao i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari nalaze se: besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap ...

Osnovni problem u stalnom održavanju niske brojnosti pacova u urbanim sredinama predstavlja brzina njegove reprodukcije. Istraživanja pokazuju da jedan par pacova za godinu dana, računajući sve potomke, može da donese i do 15.000 jedinki. Tu brzu reprodukciju, uz stalan izvor hrane u urbanim sredinama, omogućava im kratak period graviditeta ženke, od samo 21 dan kao i rana polna zrelost.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da glodari širom sveta godišnje pojedu iliunište oko 33 miliona tona hrane namenjene ljudskoj ishrani. Na ovaj način gubi se 5% od ukupno proizvedene hrane u svetu. Osim što hranu pojedu, glodari značajne količine zagade izmetom, mokraćom i neprijatnim mirisom i učine je neupotrebljivom za ljudsku i životinjsku ishranu.

Glodarima neprestano rastu sekutići. Njihova stalna potreba za grickanjem i trošenjem zuba čest je razlog za kratke spojeve na elektro-instalacijama, kvarove na drugim kućnim instalacijama, telekomunikacionoj opremi i nameštaju.

Za razliku od pacova koji uglavnom nastanjuju podrume, pomoćne prostorije i skladišta, jer im treba veći prostor za kretanje, miševi se mogu zateći na svakom spratu od prizemlja do potkrovlja višespratnica, pa nije neobično da "Ciklonizacija" izvodi tretmane protiv miševa i na 16. spratu. U stanove uglavnom dospevaju preko instalacionih kanala.

Na našim prostorima Sivi pacov je dominantniji od Crnog. Istraživanja su pokazala da svi pacovi vrlo brzo uče, kao i da su u stanju da otvore frižider da bi došli do hrane. Odlično se kreću i na kopnu i u vodi. Mogu da prevale i velike razdaljine - za nedelju dana  60 do 80 kilometra. Komuniciraju mirisom i zvukom i plaše se novog. Kao kušača nove hrane šalju starije ili bolesne jedinke. Tek kad se uvere da se njima nije ništa desilo novu hrane u njihovom okruženju konzumiraju i ostale jedinke. Ova praksa je razlog što se nove generacije biocidnih proizvoda prave tako da deluju odloženo - pet do sedam dana, što omogućava da ih konzumira cela populacija pacova na određenom prostoru.

Tokom sistematske akcije koristi se preparat "Mamak B". Reč je o biocidnom preparatu odloženog delovanja nove generacije koji je pokazao visoku efikasnost, a građani detaljno uputstvo za upotrebu i mere opreza dobijaju na pakovanju.

Građani koji ne budu kod kuće u vreme kada operativci budu obilazili njihov deo grada za biocidni preparat i tretman mogu naknadno da se obrate Kol centru "Ciklonizacije" na broj telefona 021/ 641 23 22.

Gradska uprava i “Ciklonizacija” apeluju na građane da ne lageruju preparat, već da ga koriste. Preparat ima vek trajanja, a što je još važnije, zaštita od glodara zajednički je interes cele zajednice i njena uspešnost zavisi od istovremenog delovanja na celoj teritoriji.

Tokom akcije "Komšiluk bez glodara – zdrav Komšiluk" građani će dobiti i letak sa detaljnim informacijama o akciji, preparatu, načinu upotrebe i merama opreza.

  • 25.10.2012 08:43
    Rešenje
    Mi imamo mačke u dvorištu (u centru grada), hranimo ih i čistomo ono što ostane, tako da je dvorište uredno i lepo, a pacova, pa čak i bubašvaba nemamo godinama. Mačke se nisu prenamnožile jer su podložne prirodnoj selekciji, niko od stanara ih ne šutira i zlostavlja, živimo u međusobnom uvažavanju.
  • jaaa

    25.10.2012 08:38
    besplatna akcija?!?!
    Ciklonizaciji se svakog meseca slije oko 3.5 miliona dinara na račun, a kad ih pozoveš za zaprašivanje buba, prskaju ih šećernom vodicom! Za te pare bi trebali pacove i bube rukama da love, a ne da laicima dele otrov. To je privatna firma koja je prošlog leta pokazala kako se brašnom zaprašuju komarci. Bilo bi dobro da neko zvanično postavi pitanje kad i ko je potpisao ugovor sa njima, ili se to nastavlja po čistom automatizmu, što ne bi trebalo, jer Ciklonizacija zaista ne radi svoj posao kako treba.
    Molim novinare da bar oni ne nasedaju na priče tipa "besplatno". Nije besplatno! Debelo je plaćeno!
  • -

    25.10.2012 08:12
    -
    moja macka lovi i pacove.

    one su za sada najuspesnije misolovke

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti