Dokapitalizacija RBV iz pokrajinske kase

Razvojna banka Vojvodine biće dokapitalizovana sa 15 milijardi dinara iz pokrajinske kase.

Razvojna banka Vojvodine biće dokapitalizovana sa 15 milijardi dinara iz pokrajinske kase pošto je Skupština Vojvodine odlučila da emituje obveznice, na 30 godina, i na taj način omogući nesmetan rad banke.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se ne radi o zaduživanju "nego je to ulaganje kapitala, koji će biti u vlasništvu građana Vojvodine". Pajtić je rekao da će tim iznosom biti osnažena RBV, tako da bude jedna od najboljih banaka u zemlji i dodao da građani "mogu biti spokojni kada je reč o njihovoj štednji i depozitima" u njoj.

Povodom podatka o nenaplativosti čak 75 odsto kredita RBV koji je saopštio ministar finansija Mlađan Dinkić, Pajtić je istakao da je "slična ili ista situacija u skoro svim državnim i privatnim bankama" u Srbiji, ocenjujući to kao posledicu svetske ekonomske krize. "Ako neka potraživanja nisu naplativa to ne znači da je banka izgubila jer ima razna sredstva obezbeđenja, poput hipoteka na zemljište ili imovinu i druga", rekao je Pajtić.

"Minus RVB tri puta veći nego pre četiri godine"

Poslanici opozicije bili su protiv predloga za dokapitalizovanje RBV na takav način, a potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović je, između ostalog, istakao da je bilo bolje da je oko 150 miliona evra umesto u banku uloženo u navodnjavanje, razvoj poljoprivrede ili izgradnju puteva u pokrajini.

Mirović je dodao da je "minus u Razvojnoj banci Vojvodine sada tri puta veći" nego kada je pokrajina pre četiri godine preuzela "Metals banku" i potom formirala RBV.

Ministar finansija Mlađan Dinkić pozvao je prethodno pokrajinsku vladu da preispita odluku o dokapitalizaciji RBV ocenivši da je to suludo činiti sa bankom koja ima 75 odsto nenaplativih kredita.

  • sremac

    26.10.2012 15:41
    Bogatasi na ulicama NS-a
    Svaki dan po ulicama Novog Sada vidjate luksuzne mercedese, bmw-e, audije, porshe-e, nicu luksuzne kuce na Tatarskom brdu, pored Futoske, vozaju se jahte po Dunavu, otvaraju butici i luksuzni restorani po Zmaj Jovinoj i okolini... odakle novci sinovci ako je sve pokrao Beograd? Zapita li se iko od tih kojima je zivotna mantra "dosli oni sa juga i popljackali nas" zasto je iz dana u dan u Novom Sadu sve vise tih luksuznih statusnih simbola iako smo siromasan narod? I gde se dedose ti silni milioni nenaplativih kredita iz Metalsa i RVB... u proizvodnji i zivotnom standardu vecine Vojvodjana svakako nisu. Razmisljajte, ne ponavljajte ono sto vam potutaju oni koji te milione dele.
  • 26.10.2012 15:07
    lepo
    znaci da bi ja mogao dici kredit kod njih pa neka ga plate iz pokrainske kase ili sam ja obican smrtnik koji nema tu privilegiju
  • ZoranNS

    26.10.2012 13:54
    Novosađanin - @ZoranNS
    "Čoveše nas ne pljačkaju Dinkići i Beograd nego VI bre." Nas pljačkaju oni kojima smo 7 godina plaćali plate 4500, ali to tebi nije smetalo, koji su opljačkali duplo više u Kolubari. Uzgred dok je Vojvodina sama raspolagala svojim novcima, a ne VI, naše banke su bile najače u Srbiji, imali smo i davali, ovde je skrivena namera da se zakoči svaki razvoj pokrajine. Vama ne smeta da se poklanja naša zemlja bez tendera, a Dulić je po vama lopov za isti problem, ne smeta vam što se poklanja Vojvodina nekom Šejku protiv ustavno i zakona, vi niste programirani da to primetite, vi samo ono što vam se sugeriše. Što se kliničkog centra tiče, da je do Vojvodine taj centar bi već davno bio završen, nismo ga završili jel ste očistili Vojvođanski zdravstveni fond, i to ne za 160000 miliona evra nego za 5 milijardi evra, otišlo u nepovrat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti