Uskoro pretresi đačkih torbi u školama

Savet za javni red, mir i bezbednost Skupštine grada prihvatio je predlog da škole uvedu periodične preglede učeničkih torbi, povećaju broj dežurnih nastavnika, kao i da se formira Koordinacioni tim koji će biti dostupan 24 časa svima koji žele da prijave nasilje u školi.
Savet za javni red, mir i bezbednost Skupštine grada prihvatio je predlog da škole uvedu periodične preglede učeničkih torbi, povećaju broj dežurnih nastavnika, kao i da se formira Koordinacioni tim koji će biti dostupan 24 časa svima koji žele da prijave nasilje u školi.

Tokom ove godine policija je u školama u gradu zabeležila 18 krivičnih dela i 13 prekršaja, a u učeničkim torbama često su nalazili boksere, noževe i drugo oružje. Veliki problem predstavljaju i navijačke grupe koje se okupljaju u blizini škola.

Novi Sad nema dovoljno školskih policajaca, jer njih 29 obilazi čak 119 škola u gradu, piše Press.

Da je bezbednost u školama na niskom nivou potvrdila je i anketa koja je tokom juna sprovedena među učenicima petog, šestog i sedmog razreda osnovne škole. Rezultati su pokazali da je polovina učenika videla vatreno ili hladno oružje u školi, a svaki drugi đak je bio žrtva nasilja u poslednja tri meseca.

Kriminolog Biljana Kikić Grujić kaže da škole moraju imati timove za borbu protiv nasilja i zlostavljanja koji će podnositi izveštaje Gradu. Prema njenim rečima i broj dežurnih nastavnika tokom odmora se mora povećati, a roditelji konstantno moraju biti obavešteni o svemu što njihova deca rade u školi.

"Uvešće se i periodični pregledi učeničkih tašni, tokom kojeg će razredni starešina, direktor ili psiholog zamoliti decu da istresu na sto sadržaj torbe. Ovo bi uveliko doprinelo boljoj bezbednosti, a učenici bi bolje razmislili pre nego što ponesu oružje u školu", poručuje Kikić Grujić.

  • Radmila

    27.10.2012 13:15
    prevencija
    Hoce li neko poceti da razmislja o tome da treba uklanjati uzrok takvog ponasanja dece? Sve pocinje u porodici. Porodicu treba jacati kao osnovnu celiju drustva ako nesto hocemo da unapredimo. Rezultati se ne mogu videti odmah, ali vremenom da. Sve je krenulo u .. Honduras, mozda je ovo poslednja sansa za spas nase dece.
  • 27.10.2012 10:43
    Trebaponovo uvesti stari metod u skolstvu
    kao prvo
    -skola da postane obrazovno-vaspitna ustanova
    -da se vrate kaznznz mere,kao sto je "magareca
    klupa" ili da ucenik par minuta provede u cosku
    ucionice
    -deca koja ismejavaju takav vid kazni, takodje
    da budu na taj nacin kaznjena
    -roditelje, dece, koja su nasilna, privoleti da
    dodju u skolu na razgovor sa pshilogom,uciteljicom/uciteljem
    kako bi roditelju na najbolji nacin ukazali da niko nema nisto protiv deteta, ali da se pravila u skoli moraju postovati

    isto tako roditelju objasniti da sa novcem ne mogu kupiti znanje(ne diplomu),

    jednom recju u potpunosti uvesti nova pravila,reorganizaciju skolstva,
    pocev od postavljanja direktora skole, do prosvetnih radnika, i potom dovesti u red i ucenike
  • 27.10.2012 08:40
    Profesor
    Ovde se govori o osnovcima a u srednjim školama je tek haos.
    Sva ponašanja učenika i tuče se pretežno skrivaju jer direktori vode računa o svom prestižu.
    Žele da njihova škola bude najbolja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti