Autorki opere "Mileva" nagrada "Stevan Mokranjac"

Nagradu "Stevan Mokranjac" Udruženja kompozitora Srbije dobila je Aleksandra Vrebalov za operu "Mileva", koja je premijerno izvedena prošle jeseni u Srpskom narodnom pozorištu.
Nagradu "Stevan Mokranjac" Udruženja kompozitora Srbije dobila je Aleksandra Vrebalov za operu "Mileva", koja je premijerno izvedena prošle jeseni u Srpskom narodnom pozorištu.

To najprestižnije priznanje u oblasti savremenog umetničkog muzičkog stvaralaštva u našoj zemlji dodeljuje se 18. put.

Predsednik stručnog žirija, kompozitorka Ivana Stefanović i članovi - muzikolozi Sonja Marinković i Zorica Premate, kompozitori Miloš Zatkalik i Srđan Hofman razmatrali su sva dela koja su prethodne kalendarske godine prvi put izvedena na domaćim i stranim podijumima. U najuži izbor ušla su i dela "Senke snova i mora", za ženski hor i orkestar Milana Mihajlovića i "Istar", instrumentalni teatar Ivana Brkljačića.

Nagrađena autorka, kako je obrazložio žiri, "najpre je mudro odabrala temu iz života Mileve Ajnštajn, a potom i postmoderno osmišljen pravac njene realizacije u kome umetnosti sadejstvuju na savremen i spektakularan način".

"To je velika opera koja komunicira sa mnogim scenskim formama iz istorije, od antičke tragedije i njene horske prozodije, do pregrejanog romantizma i verizma. U okviru odabrane teme i krajnje osmišljenog koncepta, veoma koncentrisana stvaralačka imaginacija Aleksandre Vrebalov stvorila je delo snažne umetničke vrednosti", ističe žiri.

Nagrada će, po tradiciji, biti svečano uručena na otvaranju 21. Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu, 3. novembra.

  • 26.10.2012 17:55
    alxxl
    pitanje:
    ako ona jede povrće oprano sudeći po njenim standardima, onda ovo uriniranje je kap u moru.

    da li čisti stan? (neko)
    sa čim?

    to je samo jedno pitanje. to je isti problem, kao fama o električnim automobilima: ja ne trošim ništa. ali da se to uradi...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti