Bez posla čak 5.000 Novosađana s fakultetskom diplomom

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu su 5.042 osobe sa završenim fakultetom.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu su 5.042 osobe sa završenim fakultetom.

Međutim, stručnost i visok prosek često nisu nikakav uslov da ih poslodavci pozovu na razgovor. Dok čekaju na posao u struci, najčešće čuvaju decu, rade kao konobari, na pijaci ili u buticima, pod uslovom da i tu uspeju da se zaposle.

- Prijava na birou ne znači ništa, nikad nisam čula da se iko zaposlio preko njih. Diplomirala sam pre godinu dana i od tada ne mogu da nađem posao u struci. Konobarišem, radim kao promoterka, čuvam decu. Većina mojih prijatelja je završila fakultet u roku i sede kod kuće - kaže Novosađanka Dragana Bogdanov koja je završila žurnalistiku.

Ova devojka je samo jedna među hiljadama visokoobrazovanih u Novom Sadu koji fakultetsku diplomu mogu samo da okače na zid. - Završila sam pravo pre dve godine i od tada sam na birou. Nisu me nijednom pozvali na razgovor, iako sam završila fakultet sa prosekom 9,5. Sa diplomom pravnice radim u butiku za 16.000 dinara - kaže Sanja Tepić.

Kako kaže Maja Milić Đorđević iz Nacionalne službe za zapošljavanje, do posla najteže dolaze pravnici i profesori, dok informatičari koji završe FTN imaju najveću šansu da se zaposle.

Trenutno su najtraženija zanimanja specijalista medicinske biohemije, ginekolog akušer, specijalista radiolog, specijalista neuropsihijatar, specijalista oftamolog, specijalista anesteziolog, defektolog i informatičari sa Fakulteta tehničkih nauka. Suficitarna su proizvođač bilja, diplomirani pravnik, sva profesorska zanimanja, osim profesora matematike i fizike, turizmolog i grafičar.

  • jaaa

    31.10.2012 19:59
    @ja za jaaa

    O cemu ti pricas?
    Ja sam obican sljaker svojom zaslugom.
  • ja za jaaa (zaboravih koliko j

    30.10.2012 21:34
    za jaaa...
    Zato su i zavrsavali fakultet, da ne drze motike,tacne,garderobu,flajere... u ruci vec olovke ili sta im vec struka nalaze i da sede, ne u foteljama, vec u pristojnim stolicama i da zive ne "sladak" nego pristojan zivot! A zasto je to tako... pitajte se vi koji ste tu gde jeste ne svojom zaslugom! Mi vec odavno znamo ;). Ma, znate i vi nego se pravite blesavi...
  • Jasna

    30.10.2012 21:01
    Da li je tacno da je gradonacelnik zaposlio svoju kumu i ako jeste - gde?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti