Uskoro obavezni sistematski pregledi za prosvetare?

Novosadska prosvetna inspekcija pokrenula je inicijativu za uvođenje godišnjih lekarskih pregleda za prosvetare, nakon istraživanja koje je pokazalo da su petinu osnovaca nastavnici vređali i ismevali, a oko šest odsto vukli za kosu i uši.

Novosadska prosvetna inspekcija pokrenula je inicijativu za uvođenje godišnjih lekarskih pregleda za prosvetare, nakon istraživanja koje je pokazalo da su petinu osnovaca nastavnici vređali i ismevali, a oko šest odsto vukli za kosu i uši.

U istraživanju "Nasilje u novosadskim osnovnim školama" Centra za prevenciju devijantnog ponašanja mladih učestvovalo je oko pet hiljada đaka iz 24 škole. Oni su pored vršnjačkog nasilja naveli kao problem i to što ih nastavnici psihički i fizički maltretiraju.

Načelnica prosvetne inspekcije Ljubica Srđanov kaže za Blic da su nailazili na brojne slučajeve da nastavnik nije psihički sposoban da predaje i radi sa decom i da se izgleda situacija otrgla kontroli. Ona navodi da pre zaposlenja u školi prosvetari obave lekarski pregled, a ako kasnije dođe do problema, direktor procenjuje da li je neophodna ponovna procena sposobnosti, što nije dovoljno jer, kako kaže, oni nisu medicinski radnici.

Prosvetna inspekcija će podneti predlog da se u okviru akta o proceni rizika radnih mesta, koji ima svaka škola, uvedu i godišnji sistematski pregledi nastavnika. Ljubica Srđanov podseća da su do 2005. godine prosvetari imali sistematske preglede koji su ukinuti jer su predstavljali veliki trošak.

Direktori škola će podržati inicijativu, međutim, predsednik Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola Svetozar Kozarov smatra da treba da se sprovodi jednom u tri godine. U novosadskom Udruženju roditelja kažu da, ako se inicijativa usvoji, treba ozbiljno i da se sprovodi.

  • Zoka

    16.11.2013 21:21
    Strašno!
    Džaba nam bilo...kucam pripremu za čas po nekoliko sati,mozgam,hoću da budem kreativna...namučim se debelo..i..odem na čas,,,krenem sa pričom..Ma,koga je briga šta ja pričam..Uključili mobilne telefone,rastežu žvake,podsmevaju se...Zapitam se..Hej,devojko***Pa,nije valjda da ovo želiš da radiš u životu???...Roditelji mu kupili mobilni telefon tablet koji košta 50000 dinara ...i što bi slušao ono što ja imam da kažem, kada je od roditelja dobio sva uputstva kako se živi...Zbogom prosveto!Roditelji,izvolite pa upropastite decu do kraja!
  • geograf_021

    12.12.2012 05:30
    sta reci.....
    Cim pogledamo ministra prosvete sve nam se samo kaze..... :) Slazem se da nastavnici imaju testove kod psihologa barem jednom u 4 godine jer nas ima raznih . Sto se dece tice , donekle ih i razumem, zive u jednom histericnom vremenu bez pravih uzora i idola sem Sarica,Karadzica,Mladica i ostale ekipe... (bash se pitam od koga su to culi). Kada mi ucenik kaze na casu " Zasto mi ucimo Ameriku, to su p*cke i crncuge koje su nas bombardovale" sve mi je jasno ko mu je taj pecinsko-radikalski pojam ubacio u glavu,a dete samo po sebi ima dobar kapacitet za predmet koji predajem....Mlad sam i josh imam energije da se borim za njih i nadam se da ce jednog dana da im dodje iz dupeta u glavu. Sto se tice naseg dragog nam ministarstva bolje da ne komentarishem previshe, sto bi se u narodnom zargonu reklo "sve moj do moga"...Decu su zastitili kao bele medvede a iz skola nam izlaze kriminalci i huligani sa 14 godina...svaka cast gospodine Obradovicu!!!
  • DekiNS

    02.11.2012 00:04
    Milan
    Тачно тако! Ево конкретног примера у каменичкој школи је на директорској позицији две године највећа кур..тина и још обична учитељица по професији, а једини аргумент за такво њено позиционирање је чланство у ЛСВ-у и малкице у ДС-у! Резултат њеног вођења школе је: иживљавање над радницима, крађа имовине, тотално деградирање квалитета наставе, лоши међуљудски односи, реновирања без конкурса о јавним набавкама и штошта још! Најсмешније је што ће управо ова особа доћи главе поменутим лицима у мом првом коментару ;-)!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti