Novosadski studenti u CERN-u

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu boraviće tokom sledeće sedmice u istraživačkom centru CERN u Švajcarskoj.

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu boraviće tokom sledeće sedmice u istraživačkom centru CERN u Švajcarskoj.

Istraživači CERN-a će održati niz predavanja, a novosadski studenti obići će i sve eksperimente na kojima rade naučnici iz Srbije. Oni će imati priliku da razgovaraju sa nobelovcima, kao i sa istraživačima iz Srbije koji rade na eksperimentima CMS, ATLAS i ISOLDE.

- Biće serija predavanja i različitih obilazaka eksperimenata i praktičnog rada. Pošto se sve vreme boravi baš u CERN-u, svako će osetiti atmosferu koja vlada tamo - najavila je za 021 istraživač-saradnik na Katedri za nuklearnu fiziku, Jovana Nikolov.

U CERN-u, čiji je Srbija pridruženi član, od 7. do 12. novembra boraviće oko 50 studenata sa Departmana za fiziku PMF-a i Fakulteta tehničkih nauka, a njihov boravak finansijski je podržao Centar za promociju nauke.

Po povratku, studenti će organizovati predavanja na fakultetima na kojima će predstaviti sve ono što su u CERN-u videli, a tokom njihovog boravka planirano je da studenti u Novom Sadu naprave i video link sa Švajcarskom.

- Napravićemo jedno predavanje gde će studenti pričati o svom iskustvu, o tome šta su tamo videli, naučili, saznali, o tome kako im to sada izgleda kad su bili na licu mesta u odnosu na to šta su mislili pre odlaska. Svako će moći da prisustvuje – rekla je Jovana Nikolov, koja vodi studente u CERN.

PMF već nekoliko godina organizuje video konferencije sa istraživačima u CERN-u. (Ivona Temešberger)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti