Vlada Vojvodine daće ostavku ako je bilo malverzacija u RBV

Kompletno rukovodstvo Razvojne banke Vojvodine biće smenjeno i svi članovi pokrajinske Vlade daće ostavku, ukoliko premijer Srbije Ivica Dačić, podnese dokaz da je ta banka proneverila ma i jedan evro, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine.

Kompletno rukovodstvo Razvojne banke Vojvodine biće smenjeno i svi članovi pokrajinske Vlade daće ostavku, ukoliko premijer Srbije Ivica Dačić, podnese dokaz da je ta banka proneverila ma i jedan evro, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine.

"Ukoliko premijer podnese dokaz da je Razvojna banka Vojvodine, pod upravom Vlade Vojvodine i sa menadžmentom koji smo mi postavljali, proneverila ma i jedan a ne desetine miliona evra, kako premijer navodi, ne samo da će kompletno rukovodstvo Banke biti smenjeno već će i svi članovi Vlade Vojvodine dati ostavku", navodi se u saopštenju.

U Vladi Vojvodine navode da kao odgovorni političari i funkcioneri neće dozvoliti dalje blaćenje ugleda naših institucija, izazivanje finansijske destabilizacije i narušavanje ugleda i interesa cele zemlje.

"Politički ratovi se ne vode u bankama i institucijama dražave, već na izborima. Mi smo svojim radom i rezultatima dobili poverenje građana ma koliko se to ne sviđalo onima koje su tu bitku  u Vojvodini izgubili", ističu u Vladi Vojvodine.

Kostić: Državni vrh vodi kampanju protiv RBV

Predsednik Izvršnog odbora Razvojne banke Vojvodine Goran Kostić kaže da mu je žao što najodgovorniji ljudi naše zemlje predvode medijsku kampanju protiv te banke.

"Nažalost, moram reći da je bilo dirigovanog povlačenja depozita od strane velikih klijenata iz javnog sektora. Postali smo poprište virtuelnog političkog rata na štetu svih", kaže Kostić.

Navodi da procenti loših plasmana koji se navode nisu tačni, "niti se jasno kaže da je to deo nasleđa Metals banke, preduzeća u restrukturiranju (poništenih privatizacija) i imovine oduzete od izvršilaca krivičnih dela."

Prema njegovim rečima, dokapitalizacijom nije učinjen nikakav zakonski ili finansijski prestup, "osim činjenice da nije sproveden model koji je sproveden u slučaju Nove Agrobanke i za koji se ministar finansija zalaže", kao i da je nezabeležen slučaj u svetskoj istoriji bankarstva da ministar u Skupštini čita listu klijenata i visinu njihovih depozita.

"Dokapitalizacija je redovan i planiran postupak i skoro sve banke na našem tržištu se redovno dokapitalizuju. Narodna banka Srbije je svojim rešenjem zahtevala dokapitalizaciju i vlasnik se odlučio za to, vođen isključivo racionalnom odlukom da zaštiti svoja dosadašnja ulaganja. Zanimljivo je da nismo saznali koliko državu košta gašenje Nove Agrobanke, a u danima kada je kritikovana Razvojna banka Vojvodine, tiho i bez komentara dokapitalizovana je Komercijalna banka", kaže Goran Kostić.

Razvojna banka Vojvodine nije povezana sa kriminalnim poslovanjem Metals banke, rekao je Kostić i pozvao premijera da ubrza okončanje istrage o poslovanju Metals banke jer bi to, kako kaže, konačno stavilo tačku na spekulacije o poslovanju RBV.

  • Sremski

    04.11.2012 15:43
    Pogresna adresa
    Beogradska centrala DS-a je dopustila Pajticu da radi sta hoce u Vojvodini, a koliko znam to je politika i u ostatku Srbije, lokalni shefovi su svemocni u svojim prcijama. Zbog toga je Tadic i pao, udruzili se sefovi najmocnih ogranaka beogradskog i vojvodjanskog DSa. Krediti iz RBV su isli iskljucivo na projekte u Vojvodini i iskljucivo ljudima koji su bili dobri sa vrhuskom iz Banovine. Poenta je sto su Agrobanku poceli da ciste a Metals i RVB nece nikad jer je to, boze, udar na autonomiju vojvodjanske vlade, drzave i nacije. Da, vojvodjanske nacije, ma ko cinio tu naciju.
  • novosađanka

    04.11.2012 15:31
    baš bi bilo lepo
    Hajde Dačiću molim te stavi dokaze na sto pa da vidimo da li će podneti ostavku. Baš bi bilo lepo da odu svi u kompletu.
  • Scotch Bonnet

    04.11.2012 14:46
    @Sremski
    Slazem se sa napisanim. Ali ne treba zaboraviti ko sponzorise politicke partije u Srbiji? Sponzorisu ih hpravo ti tajkuni kojima su dodeljeni krediti RBV-a. Sve je to u istom krugu i zato nikad niko nece odobriti detaljnu istragu ovih mahinacija niti ce iko od onih tajkuna biti uhapsen.

    Za par meseci ce se sve zataskati i nikom nista. Tradicionalno za srpsku politiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti