Futoški kupus u Evropi

Čuveni futoški kupus počeće da se izvozi u Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju i Švedsku, a deo kupusa će završiti kao sveža roba u marketima širom Srbije.

Čuveni futoški kupus počeće da se izvozi u Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju i Švedsku, a deo kupusa će završiti kao sveža roba u marketima širom Srbije.

Iako je tržište preplavljeno hibridnim rođacima ovog povrća, zaštitni znak Futoga osvaja zapadna tržišta, pre svega u formi kiselnog kupusa, koji je znatno skuplji od svežeg, kažu proizvođači.

Jedan od njih, Milorad Majkić, kaže za Press da je ugovoren izvoz ranog kupusa na zapadnoevropsko tržište krajem maja i početkom juna. On očekuje i subvencije Ministarstva poljoprivrede kako bi proširio proizvodnju, jer je sasvim oligledno da ova roba, koja nosi oznaku geografskog porekla, ima prođu u Evropi.

Ove godine je u Futogu zasađeno hiljadu hektara, a neki proizvođači uberu i do 1.500 tona sa svojih parcela. Uzgajanje kupusa u ovom mestu se prvi put spominje u jednom turskom zapisu iz 1578. godine, a do kraja 18. veka, futoški kupus se izvozio u sve delove Austrougarske monarhije.

  • Frizzle

    12.04.2010 20:18
    ura za kupus!
    Nekoliko godina sam živeo u Švajcarskoj, i pošto volim da kuvam dobro sam se uputio šta se od prehrambenih proizvoda može kupiti tamo, a šta ovde. Naravno, izbor voća & povrća je tamo mnogo veći, a kvalitet je generalno visok. No, jedna stvar koje ne valja, i koja mi je uvek falila dok sam tamo (i to svima pričam već godinama) - je futoški kupus! Oni imaju samo onaj tvrdi, što liči na đule. I uvek me je čudilo, kako to da ne primete da ima bolje, pa da uvezu...

    Da zaključim, samo izvozite, pun pogodak!
  • milica

    12.04.2010 19:48
    U Pragu sam videla samo sporet smederevac,voda-voda,i svezu crvenu papriku,a naravno da bi volela i futoski kupus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti