FOTO: Paunica se šeta Somborskim bulevarom već mesec i po dana

Na Somborskom bulevaru se već mesec i po dana jedna paunica šeta po krovovima i prozorima, a stanari je za sada hrane i brinu se o njoj, u nadi da će se vlasnik pojaviti.
Na Somborskom bulevaru se već  mesec dana jedna paunica šeta po krovovima i prozorima, stanari je za sada hrane i brinu se o njoj, u nadi da će se vlasnik pojaviti. Novosađanka Mirjana Popović je zabrinuta, jer ne zna kako će životinja preživeti zimu, ukoliko se vlasnik ne pojavi. „Paunica nam se šeta po krovovima, boravi po prozorima, s vremena na vreme se javlja da je tu. Već mesec dana ima kako je doletela, nije problem da je hranimo, ali ide zima“, kaže ova Novosađanka. Stanari okolnih zgrada su zvali Društvo za zaštitu životinja, ali kažu da nisu bili zainteresovani za životinju. Novosađanka kaže da su im rekli „kako je došla, tako će i otići“, tako da se  nada da će se vlasnik pojaviti i sačuvati paunicu od zime. Predsednica Društva za zaštitu životinja Lana Đorđević potvrdila je za 021 da su je kontaktirali u vezi sa ovim slučajem, ali navodi da to nije u njihovoj, već u nadležnosti Društva za zaštitu ptica, koje nismo uspeli da dobijemo.

Na Somborskom bulevaru se već mesec i po dana jedna paunica šeta po krovovima i prozorima, a stanari je za sada hrane i brinu se o njoj.

Novosađanka Mirjana Popović je zabrinuta, jer ne zna kako će životinja preživeti zimu, ukoliko se vlasnik ne pojavi. "S vremena na vreme ona promeni mesto, malo je na našem prozoru, malo na susednim. Ceo komšiluk se stara o njoj, navikli smo se, ali ovo ne može trajati ne znam koliko", priča ona.

Ova Novosađanka kaže da su stanari okolnih zgrada zvali Društvo za zaštitu životinja, ali oni nisu bili zainteresovani za paunicu, već su rekli da "kako je došla, tako će i otići", a i od veterinara su dobili sličan odgovor.

Stanari su zvali i Poljoprivredni fakultet gde su im rekli da paunica može izdržati na temperaturi od -5, tako da je oni i dalje hrane, u nadi da će je neko zbrinuti dok ne dođe prava zima.

Predsednica Društva za zaštitu životinja Lana Đorđević potvrdila je za 021 da su je kontaktirali u vezi sa ovim slučajem, ali navodi da to nije u njihovoj nadležnosti.

I u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da paunica nije u njihovoj nadležnosti, ali ni u nadležnosti Zavoda za zaštitu prirode, jer to nije zaštićena vrsta, već pripitomljena divlja životinja. Na pitanje novinara Radija 021 ko je onda odgovoran za napuštenu životinju, navode da su za to odgovorni "nemarni građani".

Kao jedini način da se paunica udomi navode centar na Paliću, a kao drugu opciju predlažu stanovnika Sremske Kamence kod koga prezimljuju labudovi iz Dunavskog parka. (Suzana Stojićević)

  • DZPPS 2

    23.11.2012 17:03
    dušebrižnici
    Svi vi koji "jako brinete za životinje", prvo morate malo da naučite o njima, u prevodu, da se malo obrazujete, onda da potrošite na hiljade sati godišnje na terenima, da svaki dan srećete razne idiote koji ih ubijaju, truju, hvataju, preprodaju, da jurite i prijavljujete krivolovce itd. Najlakše je sa svojih 110 kg sedeti ispred kompjutera i jesti g....

    Paunica je pobegla sa Poljoprivrednog fakulteta još u junu ove godine. Dakle, odlično se snalazila sve do sada. Boravila je nedeljama u Radničkoj ulici i niko nije mogao da je uhvati. Pozovite Fakultet, raspitajte se da li im nedostaje neka životinja i napišite im prijavu za zlostavljanje i zanemarivanje životinje.
  • 22.11.2012 23:16
    Da zaključimo priču...
    ... paunica će da rikne a DZPPS mlati praznu slamu i treba ih ukinuti.
    Kad malo bolje razmislim pa sve je tako jednostavno samo još da vidimo kako da spasemo živo stvorenje pošto ovi koji se bave životinjama i pticama ispadaju idioti po svakom kriterijumu.
  • V

    22.11.2012 22:11
    Paunica je našla nov dom večeras :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti