Novosadski novinar mora da plati za dobijen spor

Novosadski novinar Nikola Travica obavezan je da plati sudske troškove u visini od 53.000 dinara iako je dobio spor protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada.
Novosadski novinar Nikola Travica obavezan je da plati sudske troškove u visini od 53.000 dinara iako je dobio spor protiv poslodavca zbog neisplaćenih zarada.

Travica je, naime, tužio svog poslodavca, firmu "Novi građanski list d.o.o." iz Novog Sada zbog neisplaćenih zarada u visini od preko pola miliona dinara. Iako je Osnovni sud doneo odluku u njegovu korist, za sada ne postoji mogućnost da dobije zaostale lične dohotke jer su računi ove firme blokirani. Umesto neisplaćenih zarada, Travica je dobio nalog za plaćanje sudske takse u visini od od 53 hiljade dinara.

Istovremeno, vlasnici "Novog građanskog lista" osnovali su novo preduzeće koje izdaje nedeljnik NS reporter.

Dva novinarska udruženja, NUNS i NDNV su saopštila da srpsko pravosuđe ugrožava prava novinara i svih zaposlenih čak i u slučajevima kada donese presudu u njihovu korist.

"Upozoravamo javnost da su novinari u Srbiji višestruko ugroženi i da je strpljenje novinara i novinarskih organizacija pri kraju. S obzirom na činjenicu da su novinari u Srbiji na ivici egzistencije, ovaj slučaj možemo nazvati snažnim pritiskom ne samo na radna prava novinara, već i pritisak na slobodu izražavanja. U pitanju je cinični paradoks našeg vremena, po kojem novinari, čak i u onim slučajevima kada se osmele da svoja nedvosmisleno ugrožena prava pokušaju da ostvare sudskim putem, na kraju bivaju kažnjeni. Smatramo da se na ovaj način, najverovatnij smišljeno, šalje poruka javnosti, novinarima i zaposlenima, da država ne želi da štiti njihova prava već ih ostavlja na milost i nemilost poslodavcima", navode u saopštenju NUNS i NDNV.

Ova Udruženja zahtevaju da se pod hitno novim zakonskim i podzakonskim rešenjima uredi oblast radno-pravnih odnosa, odnosno donese odluka po kojoj sudske takse oštećeni plaćaju tek nakon realizacije presude, kao i da se obezbede mehanizmi koji će onemogućiti poslodavcima da nesmetano zaobilaze svoje obaveze prema zaposlenima, nesmetano nastavljajući svoj rad.

  • Revoltirani gradjanin

    06.11.2012 12:12
    TUGA!!!
    Tužno jako. Bravo Travice. neka se neko usudio da progovori. Tamo se svasta desavalo i svasta se desava i dalje.... Samo napred Travica i ne posustaj. UZ TEBE SMO SVE OBELODANI do kraja!
  • 05.11.2012 21:31
    mis beli srecu deli
    ne daj se Travice, morace neko da reaguje na ovakvu nepravdu... veceg profesionalca novi sad nije imao.
  • Pantelij4

    05.11.2012 19:21
    Postovani gospodine Travica, ukoliko nemate materijalnih mogucnosti za placanje takse ili bi Vas placanje dovelo u stanje oskudice, imate mogucnost da sudu podnesete zahtev za oslobadjanje od placanja sudskih taksi, uz koji treba da prilozite dokaze o materijalnom stanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti