Torbu sa 18.000 evra bez razmišljanja vratio vlasnici

Novosađanin Dušan Mijatović, prodavac vunenih džempera, nedavno je na Limanskoj pijaci pronašao torbu sa 18.000 evra, koju nijednog trenutka nije pomišljao da uzme, već je slučaj prijavio policiji.
Novosađanin Dušan Mijatović, prodavac vunenih džempera, nedavno je na Limanskoj pijaci pronašao torbu sa 18.000 evra, koju nijednog trenutka nije pomišljao da uzme, već je slučaj prijavio policiji.

Uz pomoć dokumenta koji se nalazio u torbi, policija je pronašla vlasnicu torbe, a u pitanju je njegov kupac, izvesna LJ. D.

"Kupovala je žena od mene prsluk tog dana i kako je imala dve torbe, tu jednu je zaboravila, što sam primetio tek kasnije. Čim sam video ogroman špil evra, pozvao sam policiju. Nisam ni pomislio da novac ostavim sebi, jer je moj otac bio policijac i želim svoj obraz da sačuvam čistim", kaže Dušan.

Kada se našao sa vlasnicom torbe, bila je, kaže, šokirana zbog činjenice da joj je novac vraćen. Mijatović tvrdi da ga je žena pride optužila da joj nedostaje 920 evra iz novčanika, ali je nakon toga odlučila da ga časti sa 100 evra, i 200 dinara za taksi pride.

"Meni je bilo neprijatno, pa sam tražio pred policijom da idemo na poligraf, da mi skeniraju auto, da ne pomisle da sam pare negde sakrio, nakon čega joj je policija dala da ponovo prebroji pare. Sto evra nije malo, ali mi je ostao gorak ukus u ustima", kaže on.

Advokat Jasna Lazić kaže za RTV da je praksa da nalazač ima pravo na 10% vraćene sume samo običaj. "Postojala je ranije u švajcarskom zakonu odredba o tih 10% koji se predaju poštenom nalazaču. Od toga je nastao običaj o čašćavanju, ali u našem zakonodavstvu ne postoji odredba šta se radi u tom slučaju", objašnjava ona.

Dule Zlatiborac, kako ga zovu zbog posla, pet godina je u invalidskoj penziji, a od tada prodaje vunene stvari na pijaci i tako preživljava uz penziju od 8.400 dinara.

  • murgas

    20.11.2012 18:56
    ej bre zlatiborac
    mogao si jos da zavrsis u zatvoru....a sledeci put kada nadjes misli na svoju decu zenu sebe a ti koji gube lovu po pijaci veruj mi imaju mnogo vise u slamarici....ja joj ne bih vratio,vec nakupovao stvari za decu u zvecanskoj a ostalo ostavio...to nije greh jer nisi ukrao
  • Trpivoje

    10.11.2012 21:11
    @Đunta
    Imašli ti predstavu pošto je "zlatiborac". Ja od moje plate to ne mogu sebi da priuštim. One koji mogu smatram za materijalno i finansijski bogate.
  • Pokac

    10.11.2012 16:52
    Kod mene bi naslov...
    ...bio malo drugaciji.

    "Torbicu bez razmisljanja vratio vlasnici"

    Da ne kaze jos neko da sam neposten...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti