Hitna pomoć sve kasnije stiže na intervencije

Novosadska hitna pomoć je pre dve godine u proseku do pacijenta stizala za nešto više od šest minuta, prošle godine za preko sedam minuta, dok se vreme čekanja na intervenciju sada produžilo na opasnih osam minuta.
Novosadska hitna pomoć je pre dve godine u proseku do pacijenta stizala za nešto više od šest minuta, prošle godine za preko sedam minuta, dok se vreme čekanja na intervenciju sada produžilo na opasnih osam minuta.

Nadležni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć apelovali su na grad da su im neophodna još barem dva vozila, jer sa svojih osam oni obilaze ceo Novi Sad i prigradska naselja. Naime, u gradu su raspoređene četiri ekipe, dok su još četiri u Kisaču, Kaću, Futogu i Petrovaradinu.

"Ekipa iz Petrovaradina pokriva celu sremsku stranu, što je premalo - na primer, da se desi saobraćajna nesreća na Iriškom vencu, a u isto vreme neko u Sremskim Karlovcima doživi infarkt, praktično je nemoguće da jedna ekipa to postigne", kaže direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Bogdan Živanović.

Dodatni problem za kola hitne pomoći predstavlja nedostatak treće trake i "pametnih" semafora, pa ambulantna kola moraju često da čekaju zeleno svetlo, čime gube dragocene minute.

  • koka

    07.11.2012 18:54
    kol centar!!!!
    E kad bi već jednom ukinuli kol centar, imali bi više para da zaposlite lekare, koji nam trebaju a ne da me neki anonimusi ko zna koje struke ispituju u sitna crevca šta mi je, da bi mi kao zakazali kod lekara. Spasite nas od te pošasti i ne zamlaćujte nas više. Samo da umesto 200 operatera zaposlite 50 doktora, svima bi bilo bolje. Smanjili bi se redovi kod lekara i oni bi mogli da nam se bar malo posvete, a ne da imaju samo 10 min. To je nehumano! Za 10 min, lekar jedino ima vremena da čuje od vas dijagnozu i da mu vi kažete koji lekovi vam trebaju.Uaaaaa
  • CInci

    07.11.2012 09:25
    ?
    ja samo hocu da skrenem paznju, da li ste i vi zapazili da se vise niko ne sklanja sa puteva na stranu, niko ne propusta kola hitne pomoci (kada je ukljucena sirena i rotacija), cak sam par puta videla i neke pesake koji ladno prelaze preko pesackog prelaza, a kola hitne pomoci (sa sve rotacijom i sirenom)treba da stane (a ne samo da uspori)... neki su toliko oguglali na sve, da se ne zapitaju da je u pitanju neciji zivot...
  • Podbarac

    06.11.2012 11:47
    Ju, ju... A kada je to hitna stigla za 8 minuta!?
    Tih osam minuta su obično malko više, nekad i po sata kod nas. A ako je "pacijent" stariji, na primer neka baka od 70 i kusur, familiji je bolje da oma zove konkordiju.
    Jedno su doktori i tehničari, njima uglavnom se skida kapa, mada i njih ima svakakvih, ali zato je sve ostalo prava katastrofa. Kad se na to dodaju iskustva onih koji nemaju vremena da čekaju hitnu nego sami odu u urgentnu bez uputa, čoveku se sve smuči.
    Celo naše zdravstvo više liči na sprdnju. Sem ako neko kojim slučajem ima da plati ili zapreti... Da se ne lažemo, moliću.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti