Grad optužuje lekare Pasterovog zavoda za sumnjive nalaze za ujede lutalica

Iza basnoslovnih suma koje se iz gradskog budžeta isplaćuju na ime sumnjivih ujeda pasa lutalica stoji organizovana kriminalna sprega advokata, veštaka i sudija, tvrde sagovornici Radija 021.
Iza basnoslovnih suma koje se iz gradskog budžeta isplaćuju na ime sumnjivih ujeda pasa lutalica stoji organizovana kriminalna sprega advokata, veštaka i sudija, tvrde sagovornici Radija 021.

Član Gradskog veća za komunalne delatnosti Nikola Ćirović kaže za 021 da sve slučajeve na sudu prate isti advokati, kojima pravdu dele iste sudije, ali smatra da korupcija počinje u Pasterovom zavodu, gde oštećeni dolaze po potrvde o ujedu.

"Uključena su dva lekara, koja potpisuju ogroman broj sumnjivih ujeda, što predstavlja osnov za sumnju da su veštački nalazi koje izdaje Pasterov zavod u najmanju ruku sumnjivi. Po njima ispada da u Novom Sadu ima najviše ovih slučajeva u Evropi", kaže on.

"Ne želim o imenima, to su mi kolege"

Kako je 021 već pisao, advokati s pravom menice ojadili su JKP "Čistoća", a ova firma je bila i u blokadi kada je pravni zastupnik Dragan Gojković povukao menice za 9 miliona dinara neisplaćenih zarada, iako je na sudu izgubio svaki slučaj tužbi za odštetu za ujede pasa lutalica. Ćirović je potvrdio da sumnjivi proces ne bi funkcionisao bez korumpiranosti advokata i sudija koji se bave ovim slučajevima, ali nije želeo da navodi na koga se sumnja, jer su oni, kako kaže, "njegove kolege".

"Budući da sam i sam doktor pravnih nauka, bilo bi nepošteno da nekog sada prozivam imenom i prezimenom, jer su u pitanju moji poznanici. Ne bih ni da ih branim, ali neka o imenima govore istražni organi", kaže Ćirović za Novosadski informativni portal.

Direktor "Čistoće" Dragan Božić kaže za 021 da je stanje "alarmantno", jer ovom preduzeću dnevno stižu tri do četiri prijave za ujede lutalica. Prema njegovim rečima, 2005. godine je na osnovu ujeda pasa oštećenim građanima isplaćeno 2,8 miliona dinara za sedamsedetak prijava, dok je ove godine na adresu "Čistoće" stiglo preko 1.100 slučajeva. Božić kaže da, imajući u vidu ove podatke, sumnju budi činjenica da niko iz Pasterovog zavoda na ovo nije ukazao.

"Dve osobe su tamo i ovlašćene da potpisuju, i oni to stalno rade, pa ne znam kako kod njih samih te cifre ne izazivaju sumnju", kaže Božić.

"I oni koji lažiraju ujed su naši pacijenti"

Direktor Pasterovog zavoda Dušan Lalošević kaže za 021 da je tačno da isti lekari potpisuju sve nalaze, ali objašnjava da su pacijenti ti koji odgovaraju za istinitost svojih tvrdnji. Lalošević dodaje da je Pasterov zavod u više navrata ukazivao na "epidemiju" ujeda pasa, ali navodi da problem leži u "očajnom pravnom sistemu" koji je omogućio da svi prijavljeni slučajevi, bez izuzetka budu dokazani na sudu.

"Nama kad u ambulatnu uđe pacijent, bilo da je 'lažni' ili onaj koga je zaista ujeo pas, on je ipak naš pacijent, koji sa nama mora da potpiše protokol da je dao verodostojnu izjavu. Ukoliko on, pored svega toga, daje lažne izjave i dobije na sudu - zapitajte se kako pravni sistem funkcioniše. Naime, sud nas nikad nije zvao da veštačimo u ovom slučajevima, iako verujem da bismo mi, sa našom ekspertizom, mogli da raskrinkamo veliki broj lažnih ujeda", kaže Lalošević.

Grad Novi Sad je, specijalnim ukazom gradonačelnika, formirao komisiju koja će se ubuduće baviti analizom i stručnim veštačenjem svakog prijavljenog slučaja. Prema rečima Nikole Ćirovića, ova komisija će svoje nalaze slati sudu u dokaznom postupku, sa ciljem da se utvrde sumnje u postojanje organizovanog kriminala. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • miki

    11.11.2012 16:31
    @niki
    nema problema ja sam za to da se po kratkom postupku rese takvi kao ti i Gavra a siguran sam da bi me bar 50% stanovnistva ove zemlje podrzalo
  • samo kazem

    09.11.2012 04:58
    kome pripadaju psi izbaceni na ulicu?
    kako se narod lako prilagodi za muljazu, zaradu bez rada a posebno za sve sto je u vezi sa podvalom i laznim optuzivanjem!! zasto do sada ni jedan neodgovorni vlasnik nije kaznjen zato sto je izbacio psa na ulicu? ko uzima novac namenjen azilima i prihvatilistima za pse? odakle opstina dobija sredstva za isplatu ovih nadoknada? ko je zaduzen za kontrolu protoka ovog novca? psi koji su na ulici nisu krivi za to, ali onaj ko ih je izbacio jeste. gladni su, isprepadani, logicno je da mogu da nasrnu ali ko je odgovoran sto ti psi nemaju kud? u kakvoj drzavi i sa kakvim bednim standardom zivimo uskoro cemo imati i ljude beskucnike po ulicama, hocete i za njih predlagati da budu ubijani?
  • Jelena Narancic

    08.11.2012 21:42
    Bolesna nacija
    Citam ove komentare i ne verujem koja smo mi bolesna nacija!!! Koliko zla, mrznje i pakosti izlazi iz vasih glava! Pas nije vredan zivota, je li? Stidite se bre! Ovo zlo koje je ukorenjeno u ovoj zemlji ne bi moglo ni sto atomskih bombi da iskoreni!!! Fuj! Stidite se bre!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti