Exit: Festival je najbolja investicija Srbije

Osnivači Exita saopštili su da su posvećeni nastavku održavanja festivala jer on predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju i jedan od njenih najpoznatijih brendova, koji nije u mogućnosti da funkcioniše na strogim komercijalnim osnovama.
Osnivači Exita saopštili su da su posvećeni nastavku održavanja festivala jer on predstavlja projekat od izuzetnog značaja za Srbiju i jedan od njenih najpoznatijih brendova, koji nije u mogućnosti da funkcioniše na strogim komercijalnim osnovama.

"U Srbiji i regionu, usled niskog standarda mladih, festival nije u mogućnosti da prodaje ulaznice po ekonomskim cenama", navodi se u saopštenju koje je potpisao marketing menadžer Miloš Ignjatović i u kome se dodaje da je za normalno funkcionisanje festivala neophodna podrška države.

Udruženje Exit je u saopštenju naglasilo, da se svaki uložen dinar u festival državi vrati višestruko, što ga čini jednom od najboljih investicija koju Srbija ima.

Osnivači Festivala će u narednom periodu obaviti razgovore sa relevatnim državnim organima oko uspostavljanja javno-privatnog partnerstva u cilju nastavka i povećavanja pozitivnih efekata festivala za Srbiju.

Predstavnici Exita navode da ulaznice za "Sziget festival" u Budimpešti košta 230 evra, dok se cena ulaznice za Exit kreće od 50 do 100 evra, kao i da su budžeti komercijalnih sponzora u Srbiji desetostruko manji nego na Zapadu.

Kako podsećaju iz Exita, taj festival svake godine okupi desetine hiljada turista koji u Novom Sadu i Srbiji potroše više od 15 miliona eura, a procene su da je Exit na taj način do sada "investirao" u Srbiju više od 100 miliona evra i da će u narednih 10 godina na isti način privući više od 150 miliona evra deviznog priliva srpskom turizmu.

Kako se dodaje, britanski "Economist", koji je najuticajniji svetski ekonomski magazin, je doprinos Exita i Novaka Ðokovića imidžu Srbije svrstao u kategoriju - neprocenjivo.

Vučević: Grad Exitu neće "zavrnuti slavinu"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio kako će Novi Sad nastaviti saradnju sa Exitom, kao i da je dobio uverenja da ni Ministarstvo ekonomije novosadskom festivalu neće "zavrnuti slavinu".

"Smatramo da je taj festival jedan od najprepoznatljivijih brendova ne samo Novog Sada, već i države Srbije. Ono što smo zajednički definisali na sastancima sa predstavnicima Egzita je da naši međusobni odnosi budu transparetni, javni, nema razloga da ni jedna ni druga strana bilo šta krije", kaže prvi čovek grada.

Vučević dodaje da se čuo sa predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i "dobio uverenja" da će Exit i dalje biti finansiran iz državne kase.

"U današnjem razgovoru sa prvim potpredsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem dobio sam uveravanja da će i drugi republički organi podržati festival, tako da će Egzit imati podršku i na državnom nivou. To ne isključuje kontrolu utroška sredstava, što se ne odnosi samo na Egzit, veća na sva ostala udruženja, odnosno korisnike budžetskih sredstava", poručio je Vučević.

Bošković podneo ostavku

Bojan Bošković, jedan od osnivača Exit festivala, podneo je ostavku na mesto generalnog menadžera ove manifestacije. Nakon najave iz Ministarstva ekonomije da ovaj muzički festival ne bi trebalo da se finansira iz državne kase, Bošković tvrdi da održavanje festivala bez pomoći države trenutno nije moguće.

Prema njegovim rečma, "pogubno" je što država ne ceni šta je Exit do danas uradio za imidž Srbije i ne razmišlja o posledicama ukidanja finasija za ovaj festival.

"Mi smo u uništenoj Srbiji napravili nešto o čemu svet govori već godinama. Doveli smo više turista nego što je bilo ko mogao da sanja. Promenili smo grozni imidž koji je ova zemlja imala. I sad nas niko nije ni nazvao da popričamo. Da nas recimo pita – OK, ako vam ukinemo pomoć, kako ćete?", poručio je Bošković.

On dodaje da je budžet ove manifestacije već skresan zbog svetske ekonomske krize, pa sada nema mesta za nova rezanja troškova. Bivši generalni menadžer Exita dodaje da je ostavku podneo i zbog toga što ostali vlasnici brenda nisu prihvatili njegovu ideju da se napravi pauza od godinu dana u organizaciji festivala.

"Smatram da su radikalne mere neophodne kako bi se festival redizajnirao i prilagodio vremenu, jer se i naše okruženje radikalno promenilo. Međutim, nisam dobio mandat za te promene, i neću moći da učestvujem u organizaciji Exita 2013. godine", kaže on.

Komentari 114

  • PERICA

    12.11.2012 10:15
    Istina ali zalosna
    Jeste Exit dobra investicija. I na Kosovu je jedan prasak veoma dobra investicija a dobar deo toga se distribuira za vreme Exita po Novom Sadu.
  • ja

    09.11.2012 19:25
    @Mrva
    ahahahahaha, najbolji komentar do sada
  • G

    09.11.2012 14:30
    @Lala Od Glave Do Pete - potrebno je da se lečite, što je moguće hitnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti