Vojvodina će proizvoditi GMO hranu?

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i državni sekretar slovačkog Ministarstva poljoprivrede Štefan Adam dogovorili su se u Novom Sadu da stručnjaci iz Vojvodine posete Slovačku, kako bi se upoznali s propisima u oblasti proizvodnje genetski modifikovanih kultura i semena.
Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i državni sekretar slovačkog Ministarstva poljoprivrede Štefan Adam dogovorili su se u Novom Sadu da stručnjaci iz Vojvodine posete Slovačku, kako bi se upoznali s propisima u oblasti proizvodnje genetski modifikovanih kultura i semena.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informisanje, na sastanku u Vladi Vojvodine zaključeno je da je to jedno od pitanja koje u Srbiji tek treba da bude rešeno u skladu s propisima EU i s potrebama zaštite najkvalitetnije izvozne ponude Srbije, kakva je kukuruz i njegovo seme.

Ješić je u razgovoru sa slovačkom poljoprivrednom delegacijom istakao važnost izvoza kukuruza i semenskog kukuruza, jer Srbija na tom polju beleži izvanredne rezultate.

"Vojvodina ima poseban interes kada se radi o poljoprivredi, jer je izvoz poljoprivrednih proizvoda jedan od najvažnijih za čitavu našu ekonomiju. Od partnera iz Vlade Slovačke očekujemo i pomoć i podršku u procesu evrointegracija, jer se pred našom zemljom nalazi čitav niz važnih odluka i poslova", kaže Ješić.

Oblast poljoprivrede od posebne važnosti jer postoji niz pitanja koja su izuzetno važna kako bi izvoz vojvođanskih poljoprivrednih kultura i hrane bio najvišeg kvaliteta, smatra pokrajinski ministar. "Uz ubrzanje saradnje u oblasti evropskih integracija, sa ovom zemljom moramo ostvariti mnogo bolju ekonomsku saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, za koju postoje i resursi i mogućnosti", navodi Ješić.

Na današnjem sastanku dogovoren je i nastup poljoprivrednika i agrobiznisa dve zemlje na poljoprivrednim sajmovima u Njitri i Novom Sadu, a najavljeno je i da će Slovačka biti zemlja partner na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu 2016. godine.

  • Vaximilian

    14.11.2012 18:27
    Ko ovde brlja pri citanju vesti
    Alo ljudi! Imal ovde ko pismen da procita vest? Pokazite mi gde se govori o tome da ce Vojvodina da gaji GMO?
  • 09.11.2012 11:49
    nije on nikakv ministar on je lopov ko svi iz njegove starnke
  • E u pi...

    09.11.2012 09:50
    Tako treba
    Zivot van EU ili otrov u tanjiru? Budi pametan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti