Molba za pomilovanje Petakova

Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Zorana Petakova, kome je određeno 100 dana kućnog pritvora zbog uvrede episkopa bačkog Irineja.

Komitet pravnika za ljudska prava, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podneli su danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću molbu za pomilovanje Zorana Petakova, kome je određeno 100 dana kućnog pritvora zbog uvrede episkopa bačkog Irineja.

U molbi za pomilovanje navodi se da se u slučaju antifašističkog aktiviste radi o krivičnom delu za koje je izmenama Krivičnog zakona ukinuta mogućnost izricanja kazne zatvora, kao i da ono nema veliku društvenu opasnost. Navedeno je i da je osuđenom to jedini sukob sa zakonom, kao i da se on, kao aktivista Alternativne kulturne organizacije, bavi društveno-korisnim radom.

Petakov je najpre bio osuđen na novčanu kaznu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora, a zatim, po zahtevu advokata Jukoma, kućnim pritvorom. Zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, advokati su podneli zahtev da se obustavi dalje izvršenje kazne, ali je sud u roku od tri dana zahtev odbio.

Petakov je osuđen za uvredu episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji ga je tužio 2005. godine, jer je Petakov u jednoj televizijskoj emisiji rekao da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji. Petakov je tada episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao "četiri jahača apokalipse".

Irinej je u građanskoj parnici takođe tužio Petakova i tražio odštetu od milion dinara, ali sud je to odbio.

  • 100 Evra

    10.11.2012 09:59
    @Anonimus
    promasio si malo ekipu. procitaj text pazljivije, ume da pomogne.
  • nss

    09.11.2012 21:13
    @novosadjanin
    Gdin se izlezava u rodjenom stanu.
    Problem je sto to radi o svom trosku a naucio je na...
  • 09.11.2012 15:07
    Vidi ,opet neo nacisti i mladi cetnici traze neka opravdanja i potvrde. Pa vi momci ste talog taloga, shvatite da kada ovde krene da se zavodi red, vi cete biti prvi koji cete pevati kao pticice i odgovarati za svoja zlodela koja danas cinite.
    Znate vi dobro da ste na necijem spisku, neko ce ga nekada pokupiti i proslediti pravim ljudima.Do tada slavite generala i firera,zavodite red po parkovima i ulicama,ubijajte, tucite, pretite,pljujte, koljite, ima nas jos, i vise ngeo sto mozete zamisliti.Okrenuce se tocak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti