Vojvodina daje mnogo više nego što dobija

Pokrajinske i republičke vlasti još nisu rešile sukob oko vrednosti projekata koje bi ove godine trebalo realizovati u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Pokrajinske i republičke vlasti još nisu rešile sukob oko vrednosti projekata koje bi ove godine trebalo realizovati u okviru Nacionalnog investicionog plana.

Ekonomski analitičar, Dimitrije Boarov, kaže da je reč o još jednom skandalu na relaciji Vojvodina – Srbija te da će, prema njegovim proračunima, u Vojvodinu u okviru ovog plana biti uloženo tek nešto više od jedan odsto od oko 26 milijardi dinara.

Boarov dodaje da je reč o nonsensu sve i da je tačna procena vojvođanske vlade o ulaganjima u vrednosti nešto manjoj od dva odsto vrednosti ukupnih ovogodišnjih investicija: "Jer Vojvodina učestvuje u stvaranju budžetskih prihoda Srbije najmanje u visini procenta svog društvenog bruto proizvoda u društvenom proizvodu Srbije, što je oko 33 odsto, a verovatno učestvuje i više u fiskalnim prihodima Srbije".  

Boarov smatra da je Vlada Vojvodine s razlogom tražila izmenu ove odluke Vlade Srbije, ali ne veruje da će do toga i doći. "Vojvodina ne može da izvuče pare. Smešno je govoriti u XXI veku, u jednoj institucionalizovanoj i navodno sređenoj državi, da jedno ministarstvo na jedan potpuno volontaran način, u skladu s političkim interesima jedne, druge ili treće političke stranke, deli pare po opštinama", kaže Boarov.

Ovogodišnjom raspodelom sredstava, koju je odobrila Vlada Mirka Cvetkovića, su za čak tri četvrtine projekata kao direktni budžetski korisnici određena ministarstva kojima rukovode ministri iz stranke G17 plus, a Novi Sad se kao mesto ulaganja ne navodi ni na jednom mestu u dokumentu.

Boarov smatra da ne stoje tvrdnje Ministarstva za NIP da će u Vojvodinu ipak biti uloženo oko 20 odsto novca, jer se kao investicija računa izgradnju auto-puta od Novog Sada do Horgoša, koji će biti u vlasništvu Republike. "Ja nemam ništa protiv da se to kalkuliše u korist Vojvodine, ako se formira pokrajinska zajednica za puteve i ako su prihodi od tog puta vojvođanski prihodi. U tom slučaju može se to računati", kaže Boarov.   

Podsetimo da je pokrajinski premijer, Bojan Pajtić, za Radio 021 krajem prošlog meseca izjavio da će Vlada Vojvodine insistirati na izmenama plana državnihi investicija. Do izmena, međutim, nije došlo, iako i Vladu Srbije i Vladu Vojvodine čini kolicija predvođena Demokratskom strankom. (D.Stojičić)

  • Kakva krivica socijalista!?

    13.04.2010 12:44
    Kriv je G17 plus...
    ...koji je pare raspodelio kako je raspodelio. Ptom DS, koja je to aminovala. A naposletku, LSV i SVM koje za sve ovo baš zabole.
  • B

    13.04.2010 09:05
    Neprihvatljivi voluntarizam
    Slažem se sa ostalim komentatorima i samo bih hteo da naglasim da je u pitanju partijski voluntarizam. Po kom kriterijumu G17+ deli naše pare, pare svih građana ove zemlje, samo tamo gde su njihovi na vlasti? Ko im to dozvoljava? Svi znamo odgovor, a niko ništa ne preduzima.
  • Ivan

    13.04.2010 08:54
    Do potpunog unišzenja
    Socijalisti neprestano uništavaju VOJVODINU uz podršku,orkestrirano iz Beograda,pa kad je unište onda če velikodušno pononova ustupiti Vojvođanima da se pate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti