FOTO: Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Dan oslobođenja Novog Sada obeležen je danas na više lokacija u gradu.
Dan oslobođenja Novog Sada obeležen je danas na više lokacija u gradu.

Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Komandu Garnizona Novi Sad gde je u Spomen sobi Prve brigade Kopnene vojske položio venac i odao poštu poginulim pripadnicima Novosadskog korpusa u ratovima od 1991-1999. godine.   

Vučević je zatim zajedno sa  predsednikom Skupštine Novog Sada Sinišom Sevićem, potomcima oslobodilaca Novog Sada, predstavnicima Vojske RS i Srpske pravoslavne crkve, u Porti Uspenske crkve položio  vence na Spomen krst palim borcima 1912-1918.

Današnji datum svečano je obeležen i u Kasarni "Jugovićevo" gde je Vučević pripadnicima Prve brigade Kopnene vojske čestitao 9. novembar, dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije umarširala u Novi Sad.

Svečani doček Počasne čete Garde koja je izvela egzercir, u prisustvu prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra odbrane Aleksandra Vučića, Brigadnog generala Đokice Petrovića komandanta 1. brigade Kopnene Vojske Srbije i Episkopa Bačkog Irineja, održan je na Trgu slobode.

Obraćajući se Novosađanima, Aleksandar Vučić je istakao da je ovo veliki dan za Novi Sad i za Srbiju, i napomenuo da je ponosan na činjenicu da prvi put zajedno jedan praznik obeležavaju predstavnici države, crkve i vojske.

Episkop bački dr Irinej je rekao da je u događajima koji su prethodili oslobođenju i odluci o prisajedinjenju Bačke, Srema i Banata Srbiji, veliku ulogu imala Srpska pravoslavna crkva koja je mnogo uradila da se održi duh samosvesti srpskog naroda.

Program obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada biće nastavljen danas Svečanom akademijom u Maloj dvorani Spensau 19 sati, a završnica programa predviđena je u subotu 10. novembra Svečanim koncertom zlatnih ansambala, na istom mestu u 19 časova. Za ove svečane programe, zainteresovani građani mogu preuzeti besplatne karte na blagajni Spensa na dan njihovog održavanja.

  • internacionalizacija odmah!

    10.11.2012 23:19
    Živela nezavisna Vojvodina!

  • Новосађанин

    10.11.2012 22:19
    @Trpivoje
    Свака част за коментар
  • Trpivoje

    10.11.2012 21:08
    Zanimljivo
    Novi Sad je 1918 okupiran od strane Srpske vojske? Jelte? A šta je sloboda? Marija Terezija, Austrougarska, Mikloš Horti i njegova Mađarka, racija 1943? Na čast vam i obraz "demokrate" i "ugroženi "vojvođani"". Niti ste vi u srcu i duši vojvođani niti znate šta su prave vrednosti Vojvodine i njihovih žitelja. Ljubitelji nekakve "samostalne Vojvodine" i poštovaoci lika i dela raznih nazovi "autonomaša" koji su plaćeni sa BG jasli (mislim na LSV i slične) su bruka Vojvodine i njenih žitelja. A vi što vam je bliža Austrija i Hortijeva Mađarska (ne ova današnja, da budemo jasni) možete da se biiiiiiiip.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti