LSV vratila zastavu Vojvodine, DSS poručio da će je opet skinuti

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas na protestnom skupu povodom skidanja zastave Vojvodine sa jarbola ispred JKP "Tržnica" i JGSP "Novi Sad", da će ta stranka uvek vraćati i isticati zastavu Vojvodine.

Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas na protestnom skupu povodom skidanja zastave Vojvodine sa jarbola ispred JKP "Tržnica" i JGSP "Novi Sad", da će ta stranka uvek vraćati i isticati zastavu Vojvodine.

Jerkov je ispred Upravne zgrade "Tržnice", kazala da je zastava Vojvodine Ustavom regulisana i da se njeno isticanje na teritoriji Vojvodine reguliše odlukama pokrajinske skupštine. "Niko nema pravo da svojata javna preduzeća u Vojvodini i Novom Sadu i da sa njih skida zvanična obeležja AP Vojvodine", rekla je Jerkov, dodajući da je sa jarbola ta dva gradska preduzeća zastava Vojvodine skinuta 9. novembra.

Potparolka LSV je najavila da će ta stranka u republičkoj skupštini tražiti izmene i dopune Ustava Republike Srbije i da se u Ustav unese obaveza isticanja zastave Vojvodine svuda na teritorije AP Vojvodine. "Zahtevaćemo da se svi oni koji ne poštuju zastavu Vojvodine kazne na isti način kao i oni koji ne poštuju zastavu Srbije", rekla je ona i ponovila da će LSV uvek reagovati kada zastava Vojvodine bude skinuta.

Ispred upravne zgrade JKP "Tržnica" okupilo se pedesetak pristalica LSV-a koji su nosili zastave Vojvodine i transparente "Ostavite Vojvodinu na miru", "Vratili smo zastavu" i "Tako to legalisti krše Ustav koji su sami doneli". Presednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Robert Kolar i Aleksandra Jerkov na posebno napravljen jarbol za tu priliku postavili su zastavu Vojvodinu i zastavu Srbije, a okačili su i transparent sa natpisom "Ovde će se ponoviti vijoriti zastava Vojvodine".

DSS: Odmah ćemo je skinuti

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Borko Ilić izjavio je da skidanjem zastava sa jarbola ispred "Tržnice" i GSP "Novi Sad" nije prekršen zakon, jer na preduzećima čiji je osnivač Grad nije obavezno isticanje zastave Vojvodine. Ilić je poručio da će zastava, koju su članovi LSV-a danas tokom protesta postavili ispred JKP "Tržnica", odmah biti skinuta.

"Aleksandar Jerkov i stranka čija je ona član (LSV) krše zakon i Ustav, a ne mi, jer nigde u zakonu nije definisano da zastava AP Vojvodine mora biti istaknuta u preduzećima kojima je osnivač Grad", rekao je Ilić objašnjavajući razloge skidanja zastave ispred preduzeća kojima upravljaju kadrovi iz DSS-a. Predsednik novosadskog DSS-a je objasnio da u Ustavu piše da Vojvodina ima pravo na simbole, ali da se ne definiše gde i kada oni treba da budu istaknuti.

Simboli AP Vojvodine su, prema rečima Ilića, istaknuti u preduzećima kojima je osnivač pokrajinska skupština i DSS sa tim, kako je rekao, nema nikakav problem. "Ono sa čim se ne slažemo je izgled tih simbola koji nemaju nikakve veze sa istorijom Vojvodine, već ih je crtao Nenad Čanak u trenucima umetničkog nadahnuća", rekao je Ilić.

  • FCV W

    14.11.2012 12:27
    Republika Vojvodina i njena autonomna pokrajina Beograd, sa nesustinskom autonomijom, i bez glavnog grada.

    FCV W = FCV West & FCV V V
  • R V

    14.11.2012 11:29
    "oni se kao odcjepljju a mi im kao ne damo"
    http://www.youtube.com/watch?v=3ZVQ1Hbg7xY&feature=related
  • R V

    14.11.2012 09:45
    http://www.youtube.com/watch?v=C7Ph8-7k6zE&feature=endscreen&NR=1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti