Od početka godine kažnjeno 1.500 nesavesnih pešaka u Novom Sadu

U akcijama kontrole pešaka, saobraćajna policija u Novom Sadu je od početka godine kaznila 1.500 građana, od čega je njih oko 900 moralo da plati kaznu zbog prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

U akcijama kontrole pešaka, saobraćajna policija u Novom Sadu je od početka godine kaznila 1.500 građana, od čega je njih oko 900 moralo da plati kaznu zbog prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

- Najčešći prekršaji pešaka su prelazak ulice van obeleženog pešačkog prelaza. Tokom pojačanih kontrola, dnevno kaznimo oko stotinu pešaka koji načine neki prekršaj - kaže Rade Vukelić iz saobraćajne policije

U novosadskoj Policijskoj upravi kažu da su analize saobraćajnih nesreća pokazale da pešaci spadaju u ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju i da su od ukupnog broja poginulih, 27 odsto pešaci. Upravo je zbog takve situacije, novosadska policija započela akciju kontrole pešaka.

U unapred određenim danima, saobraćajci u civilu "love" pešake na gotovo svim važnijim gradskim saobraćajnicima, a akcije su po Vukelićevim rečima, konstantne na Bulevaru oslobođenja, kod Futoške pijace, Bulevaru Mihajla Pupina i Bulevaru kralja Petra Prvog, koje su označene kao najkritičnije raskrsnice.

Zbog prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza, kazna je 5.000 dinara, koliko pešaka "košta" i nepoštovanje zabrane prelaska ulice, odnos "crveno" svetlo na semaforu, dok je za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu kazna 3.000 dinara. U roku od osam dana kazna mora da se plati, a ukoliko se prekorači taj rok, sledi odlazak kod sudije za prekršaje, što svotu uvećava za još 600 dinara.

  • Dejan

    06.12.2012 00:36
    Komentar na veći broj komentara
    Prosto je neverovatno koliko je kod nas rašireno razmišljanje tipa: "A što kažnjavaju ovamo, a ne onamo", prilikom komentarisanja bilo koje slične vesti!
    Kao učesnik saobraćaja i kao vozač i kao pešak (a većina je takvih, pretpostavljam), svaki čovek bi trebalo da ima izbalansirano mišljenje o odgovornosti učesnika u saobraćaju. Ako policija, u skladu sa zakonom, kazni pešake koji su prekršili zakon o saobraćaju, a tom prilikom ne učini nikakvu grešku, onda je to prosto - u redu. To što istovremeno nije sankcionisala sve vozače koje krše taj isti zakon, sasvim je druga priča.
    Ako nemate da platite kaznu za prekršaj, jednostavno - nemojte činiti prekršaj!!!
  • 13.11.2012 14:16
    Akcija uspeva kada su pesaci u pitanju

    Kada ce policija na LICU MESTA bez cenjkanja naplatiti kazne vozacima,
    i neka izbaci vec jednom broj KAZNJENIH vozaca

    Verujem, kada bi policija kaznjavala vozace koji ne postuju saobracajne propise, da bi vrlo brzo napunika svoje kase

    s tim da nema intervencije, poput..to mi je rodjak, jos se nije snasao, ili znal li ti ciji je to rod...
    znaci
    podjednako kazniti nesavesnog vozaca u yugu ili mercedesu
  • deran

    13.11.2012 08:43
    bolja uočljivost
    Moja preporuka je da svi koji prelaze kolovoz, na pešačkom prelazu i van njega trebaju imati na sebi fluorescentni prsluk i kacigu, isto kao vozači motora i biciklova. Ukolko samo hodaju pešačkom stazom ne bi bili u obavezi da imaju kacigu a u parkovima i prsluk ne bi bio obavezan. Kazna za nepoštovanje ovog propisa bi se kretala od 5000 do 9000 jer je to sve ipak manje od 10000 dinara koliko je limit za dozvoljenu krađu u ovoj zemlji. Tako da niko ne bi mogao da je tuži za lopovluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti