Identifikovano još 25 žrtava Novosadske racije

Društvo za očuvanje sećanja na holokaust identifikovalo je još 25 jevrejskih žrtava "Novosadske racije", izvedene u januaru 1942. godine u Novom Sadu i okolini.
Društvo za očuvanje sećanja na holokaust identifikovalo je još 25 jevrejskih žrtava "Novosadske racije", izvedene u januaru 1942. godine u Novom Sadu i okolini.

"Identitet nedužnih žrtava utvrđen je na osnovu imovine nestalih novosadskih Jevreja-emigranata, kako je navedeno u mađarskim advokatskim dokumentima iz 1942. godine", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Društva Aleksandar Veljić.

Nakon ovog otkrića, broj identifikovanih žrtava "Novosadske racije" povećan je na 2.350 ljudi koji su, uglavnom, bili Srbi i Jevreji.

Identifikovani su Rot Đorđe, Gerih Bela, iz Rumenačke ulice broj 117 u Novom Sadu, Vadas Pavle, Vadas Margit, rođena Silaši, Blau Jakob, Rosinger Ilana, Rosinger Ilanina kćerka, Dohanj Đula, Špiler Lerinc i njegova supruga, Čobor Andraš i njegova supruga, Jaki Adam i njegova supruga, Mihaljević Emil, Basler Janoš i njegova supruga, Dusa Eržebet, Rafai Mihalj, Paulik Mihalj, Šmit Friđeš, Mariček Pavle i njegova supruga, Tambornino NN i Ambruster Laslo.

  • Utopija

    12.11.2012 20:47
    @ Bozans
    Smrt fašizmu, kur*c komunizmu!
  • 12.11.2012 20:27
    Mala ispravka...
    Ne znam koliko je to bitno, ali nisu svi navedeni Jevreji nastradali u Raciji. Advokat Đula Dohanj, na primer, deportovan je u nemačke logore smrti, i kao takav se spominje u tadašnjim spisima
  • bozans

    12.11.2012 18:25
    da se nikada ne zaboravi!
    smrt fašizmu!
    da se nikada ne zaboravi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti