Menjaju statute javnih preduzeća da bi doveli direktore

Skupština Novog Sada nastavila je praksu menjanja statuta javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač grad kako bi se politički kadrovi "upodobili" za direktorske funkcije, iako za njih nisu bili kvalifikovani.
Skupština Novog Sada nastavila je praksu menjanja statuta javnih preduzeća i ustanova kojima je osnivač grad kako bi se politički kadrovi "upodobili" za direktorske funkcije, iako za njih nisu bili kvalifikovani.

Poslednji primer je odluka o izmeni Statuta Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kojom je taj dokument izmenjen da odgovara stručnoj spremi vršioca dužnosti direktora glavnog konzervatorskog tela u Novom Sadu, Miroslava Kopanje iz Socijalističke partije Srbije.

Tom odlukom je dosadašnji uslov od najmanje pet godina radnog iskustva zamenjen sa četiri godine, a uslov o stručnoj spremi proširen stavkom da rukovodilac može imati i stečeno visoko obrazovanje iz oblasti menadžmenta i biznisa.

"Obesmišljavanje svih statuta"

Kako za 021 kaže odbornica Srpske radikalne stranka Snežana Mušicki, na ovaj način se svi pravilnici doneti na nivou grada obezvređuju u korist pojedinih stranačkih kadrova.

"Ukoliko svaki put budemo menjali statute kada se bude pojavio neki novi direktor koji ne zadovoljava kriterijume za to mesto, onda taj statut gubi smisao. Onda smisao gube i svi pravilnici u javnim preduzećima", kaže Mušicki za Novosadski informativni portal.

Predsednica odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov navodi da je po sredi pravno nasilje, koje je "pravi pokazatelj šta nova vlast misli o departizaciji". "Postoje logični i jasni razlozi zbog čega su uslovi za određena rukovodeća mesta propisani, a njihovo menjanje kako bi određena osoba postala direktor pre svega predstavljaju pravno nasilje, a onda i da je jedino što je bitno u izboru kadrova stranačka pripadnost", kaže Jerkov za 021.

"Crtanja" direktora bilo i ranije

Snežana Mušicki, međutim, navodi da posredi nije nova pojava. Prema njenim rečima, Skupština grada je slične dokumente kojima se "upodobljavaju" statuti potpisivala i u prethodnom sazivu.

"Bilo je toga i u prošlom mandatu, kada su birani direktori 'Stana' i 'Poslovnog prostora', kao i kada je menjan statut zarad v.d.direktorke Zavoda za izgradnju grada. To nikako nije nova praksa", navodi ova radikalska odbornica.

Aleksandra Jerkov odbacila je te navode rečima da je tačno da su statuti menjani dok je LSV učestvovala u gradskoj vlasti, ali "sigurno ne kako bi određena osoba došla na direktorsku poziciju". (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Miki Maus

    25.11.2012 13:08
    @Bill - @Anionimusu
    Ko to dopisa da je uslov za direktora Zelenila elektroinženjer?
    Koja je to koalicija radila? Sta ucini DS sa tim koji su menjali tada statut?
    I ako neko moze da nam saopsti sta na kraju bi sa tim iskompleksiranim elektroinzenjerom i gde je sada Raseta?
  • Teodosije III

    24.11.2012 17:27
    Najgore je u Elektrovojvodini koju je Dobio Palma. Skidaju se doktori nauka iz struke i postavljaju megatrendovci bez struke i iskustva za savetnike direktora.
  • Sima Strahota

    24.11.2012 14:56
    Otpravnik u GSPu
    Kopanja ima srednju skolu, bio otpravnik u GSP dok se nije poceo baviti politikom i biznisom (dobitna kombinacija u Srbiji!). Verovatno je zavrsio menadzment na nekom trange-frange univerzitetu, mozda u Bugarskoj gde je svojevremeno "razvijao biznis". Od bizbismena do dirketora Zavoda za zastitu spomenika kulture. Nema on nikakve veze sa zastitom spomenika kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti