Odisej - Prva regionalna predstava tri dana u SNP

U Srpskom narodnom pozorištu će tri dana zaredom, od četvrtka 22-og do subote 24-og novembra biti odigrana predstava "Odisej", po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Aleksandra Popovskog.

U Srpskom narodnom pozorištu će tri dana zaredom, od četvrtka 22-og do subote 24-og novembra biti odigrana predstava "Odisej", po tekstu Gorana Stefanovskog i u režiji Aleksandra Popovskog.

Ova prva regionalna koprodukcija ujedinila je šest pozorišta i jedan festival iz bivše Jugoslavije: Teatar Ulysses Radeta Šerbedžije (Brioni), Gavella (Zagreb), Slovensko narodno gledališče (Maribor), Atelje 212 (Beograd), Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Sterijino pozorje (Novi Sad) i Teatar na navigatorot (Skoplje).

Reditelj Popovski je okupio ekipu s raznih prostora bivše države i spojio njihova različita jezička, glumačka, izvedbena, ali i lična iskustva. Svi oni svojim promišljanjem i ličnim pristupom istražuju i interpretiraju šta čoveku znače dom, povratak porodici i egzistencija.

Upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević podsetio je na skup teatarskih poslenika iz regiona pre dve godine na Brionima, na kojem je nastala ideja o toj zajedničkoj predstavi, koja će okupiti najbolje glumce sa prostora bivše Jugoslavije. "Bilo nam je važno da nađemo nekog pisca s ovih prostora, koji zna šta se ovde dešavalo. To je zapravo priča o nama, o ovim prostorima i o lutanjima svih nas, lutanjima koja u našem slučaju traju više od Odisejevih", rekao je Milosavljević, naglasivši da je ova predstava značajna i zbog vraćanja Stefanovskog na ove umetničke prostore.

Direktor Drame SNP-a Boris Isaković, koji je jedan od glumaca u predstavi, kaže da je to pozorišno delo urađeno s velikim entuzijazmom svih učesnika, za manje od mesec dana. On je ocenio da je ova predstava "neka vrsta nostalgije" i delo umetnika zajedničkog kulturnog prostora i podsetio na reči Svetozara Cvetkovića, takođe jednog od učesnika, da se sa scene u toj predstavi, u kojoj se govori jezicima sa ovih prostora, koje svi razumeju, čuje "taj balkanski esperanto".

Glume: Ozren Grabarić, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Dijana Vidušin, Nataša Matjašec Rošker, Svetozar Cvetković, Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Franjo Dijak i Branko Jordan.

"Odisej" se igra na sceni "Jovan Đorđević", sa početkom u 20 časova. Karte za premijeru koštaju 600 i 1.000 dinara, a prodaju se na blagajni SNP.

  • sale ns

    23.11.2012 09:42
    Opet EX YU ?
    Odrastao sam u SFRJ, nemam ništa protiv i žalim za tim vremenom ali mi smeta nasilno forisranje ujedinjavanja (voditelji/ke, rijaliti programi, kuturni projekti, košarka...) ali ne ide pa to nam je - i KRAJ ! Možda mi ove žalimo za Jugom ali mi se čini da ostala većina ne žali, naročito zapadna postava.
  • Uglješa

    23.11.2012 07:49
    Bio sam juče na premijeri, ne bih da komentarišem kvalitet predstave, prosto nisam dovoljno upućen u pozorište, ali mene nije prikovala za sedište, što smatram pokazateljem dobre predstave.
  • Srbin

    22.11.2012 11:55
    Srbin -NS
    Pročitaj tekst pa komentariši,ne piše sve u naslovu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti