Novosadski "Neobus" otišao u stečaj

Novosadski proizvođač autobusa "Neobus" od danas je, odlukom Privrednog suda, u stečaju, saznaje 021. Kako za naš radio kaže predsednik sindikata, radnici ove firme su spremni da u roku od sedam dana nastave proces proizvodnje.          
Novosadski proizvođač autobusa "Neobus" od danas je, odlukom Privrednog suda, u stečaju, saznaje 021.

Kako za naš radio kaže predsednik novoformiranog sindikata Solidarnost u "Neobusu" Milko Drobnjaković, radnici ove firme su spremni da u roku od sedam dana nastave proces proizvodnje, za šta postoje i materijalni uslovi. Prema njegovim rečima, sindikat traži da preduzeće ode u radni stečaj i da nema potrebe za blokadom računa i bankrotom.

"Besmisleno je da u trenutku kada Gradsko saobraćajno preduzeće grada Beograda naručuje 180 autobusa, "Neobus" odlazi u stečaj. Kada bi "Neobus" dobio da napravi samo trećinu ovih autobusa, ovo preduzeće moglo bi da vrati sve dugove i prema banci i prema zaposlenima koji platu nisu dobili od oktobra prošle godine", objašnjava za 021 Drobnjaković.

Dodaje da nijednoj domaćoj firmi nije bilo dozvoljeno da učestvuje na tenderu, iako su oni u mogućnosti da obave posao i to po nižoj ceni.

"Najbolja privatizacija u Srbiji"

Kako je ranije za 021 rekao predsednik Gradskog sindikata metalaca Novak Vasić, vlasnik firme, Saudijac Mohamed Al Magrabi nije više zainteresovan za poslovanje u Srbiji.

Al Magrabi je "Neobus" kupio na neobičan način, kada je 2004. godine došao u Srbiju da naruči "Neobusove" autobuse za svoju kompaniju. Tom prilikom čuo je da se na aukciji Agencije za privatizaciju prodaje novosadski gigant i, umesto da naruči autobuse, kupio je - fabriku.

Ne tako davno, taj posao su vojvođanski premijer Bojan Pajtić i bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenili kao "najbolju privatizaciju u Srbiji". (V. K.)

  • 23.11.2012 19:10
    milanko
    Da li je neko od vas video invalida u kolicima kako u N.Sadu ulazi u autobus.Ta rampa o kojoj pricate je budalastina,kao mi smo proevropski i pruzamo mogucnost da invalid koristi gradski.Pa taj koji sa kolicima udje u 7 ili 2 u spicu dobice orden.Formirajte centar sa 3 mala minibusa koji ce na telefonski poziv voziti invalide u kolicima gde zele po gradu.
  • Kuki

    23.11.2012 16:58
    Stručnjaci nude pomoć
    Zovite Vasina i Protića ,a po potrebi Čanka i Jerkovku ( Pajtić će biti na ,,Službenom putu")imaju para od privatizacija pa nek spašavaju narod.Na ranu da ih staviš kako pričaju lepo i ,,pametno"ali još bolje RADE.
  • sima strahota

    23.11.2012 10:05
    ..neobus ne moze sam, grad ne sme da fantazira sa zahtevima vec mora da pomogne neobusu direktno i indirektno da se osposobi da pravi prihvatljive autobuse..
    ..onoliki univerzitet sedi na drugom kraju grada, pa valjda neko od tih profesora i asistenata ima ideju kako nesto postojece upodobiti necem novom, nedostatak svesti o zajednickom interesu dovodi do gubitka pojedinacnih interesa, uspesna drustva se razlikuju od ovih drugih upravo po tome..
    ..jbga, danas mi se ne svidja rucak kuci, odem kod komsije pitam ih sta ima kod njih i platim racun kao u kafani, sutra necu imati da platim struju a komisije ce da otvore restoran i idu u tursku na more..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti