Pajtić: Zakon o budžetu će ići pred Ustavni sud

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajina tražiti ocenu ustavnosti Zakona o budžetu Srbije za iduću godinu, ukoliko ne budu usvojeni amandmani pokrajinske skupštine na taj zakonski predlog.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će pokrajina tražiti ocenu ustavnosti Zakona o budžetu Srbije za iduću godinu, ukoliko ne budu usvojeni amandmani pokrajinske skupštine na taj zakonski predlog.

Navodeći da je, predlaganjem izmena Zakona o budžetskom sistemu i amandmana na Predlog zakona o budžetu, pokrajina iskoristila svoja politička i pravna sredstva kada je reč o zakonodavnoj proceduri, on je istakao da je postupak pred domaćim pravosuđem sledeće pravno sredstvo pokrajine.

"Nismo imali nameru, niti imamo nameru da se obraćamo bilo kome van zemlje", naglasio je Pajtić i dodao da takvim postupkom i na taj način u pokrajini žele da "neko u ovoj zemlji stavi prst na čelo i kaže da se Ustav mora poštovati".

Pajtić je ocenio da je predloženim Zakonom o budžetu Vojvodina uskraćena za Ustavom zagarantovanih sedam odsto finansijskih sredstava koje joj pripadaju iz republičkog budžeta i naglasio da je to jedini član najvišeg pravnog akta koji se "svesno ne poštuje u Srbiji", odnosno koji republičke institucije ignorišu.

"Žalosno je to što se ne poštuje samo onaj deo Ustava koji se odnosi na Vojvodinu", rekao je Pajtić i dodao da je pokrajina poštovala i one odluke Ustavnog suda "koje smatramo problematičnim i u formalnom i u stručnom smislu".

Naglašavajući da predstavnici pokrajine ne žele napetosti između republičke i pokrajinske vlade, jer u takvim uslovima teško da se nešto može stvoriti, Pajtić je kazao da je povodom predloženog zakona pokrajinska administracija morala da reaguje, jer je za to dobila mandat od građana na izborima.

"Vojvodina nije problem, poštovanje Ustava ne bi smelo da bude problem i trebalo bi svi zajedno da poštujemo i Ustav i činjenicu da u Vojvodini živi skoro 30 odsto stanovnika ove zemlje i da to nisu građani drugog reda", istakao je Pajtić.

Pajtić je ocenio da "nepoštovanje Ustava", kada je reč o određivanju iznosa za pokrajinski budžet iz republičkog, znači i nemogućnost ostvarivanja pravne države, uslova za evropske integracije i demokratizacije našeg društva.

  • 23.11.2012 10:19
    Већ ти је УС укинуо насилно донете одредбе, онда ти није ваљао а сада ти ваља, вама човек не може да угоди.
  • markoni

    23.11.2012 08:38
    Aca - Borba za vlast
    Aco, ko je govorio tebi ili građanima Pirota? Zna se vrlo dobro kome sam ja govorio!
  • Anonimni Pera

    23.11.2012 07:43
    PRIZNANJE KOSOVA
    Skupština Vojvodine po hitnom postupku treba da stavi na glasanje PRIZNAVANJE REPUBLIKE KOSOVO. To možda neće proći, ali će se dogoditi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti