Čistoća: Direktor obećava plate, radnici spremni za štrajk

Radnicima JKP "Čistoća" će sledeće nedelje biti uplaćen drugi deo oktobarskih zarada i akontacija za novembar, rekao je deirektor tog preduzeća Dragan Božić.
Radnicima JKP "Čistoća" će sledeće nedelje biti uplaćen drugi deo oktobarskih zarada i akontacija za novembar, rekao je direktor tog preduzeća Dragan Božić.

Iz samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost" poručuju da će radnici JKP "Čistoća" stupiti u štrajk sledećeg utorka ukoliko im ne budu isplaćene sve zaostale zarade. Oni će u tom slučaju ispunjavati samo minimum rada, što podrazumeva odnošenje smeća iz bolnica, škola i zabavišta, poručuju iz sindikata.

Predstavnik sindikata Boban Petković, kaže da je dodatan razlog za nezadovoljstvo zaposlenih smanjenje primanja, koja su u poslednja dva meseca smanjena za 10 odsto. "Pre dva meseca cena rada u bruto iznosu je bila 21.600, prošli mesec 20.300, a ova koju još nismo dobili iznosiće 19.300 dinara, što znači da ima tendenciju opadanja za preko deset odsto", objašnjava Petković.

"Prekomerno zapošljavanje"

On je rekao da je to prouzrokovano zapošljavanjem novih kadrova i poručio da će ukoliko se takva praksa nastavi, sindikat tužiti rukovodstvo, kao što je bio slučaj sa Spensom. Petković je dodao da je godišnjim planom i programom Čistoće za 2012. godinu predviđeno da zaposlenih čija primanja utiču na masu zarada bude 621, a da ih sada ima preko 680. Za tu situaciju je odgovorno, kako kaže, sadašnje ali i prethodno rukovodstvo, a sindikalci su pre mesec dana već pokretali ovo pitanje.

"Tada je bilo 10 novih zaposlenih koji su došli sa ovim rukovodstvom. Na današnji dan ta cifra je daleko veća i ona iznosi oko 20, a u pitanju su uglavnom administrativni radnici", kaže Petković. Direktor ovog preduzeća Dragan Božić, poručio je da on kao direktor ima pravo da zaposli koga hoće i da su svi novi radnici tu da bi doprineli smanjenju troškova jer su oni deo njegovog tima.

"Krađa goriva"

Sindikalci su pokrenuli i pitanje krađe goriva i poručili da će podneti tužbu protiv N.N. lica zbog napisa u štampi gde se tvrdi da su članovi sindikata odgovorni za krađe. Prema njihovim rečima, u pitanju je hajka koja se vodi protiv radnika ovog preduzeća koja ima za cilj da stvori sliku u javnosti da su oni lopovi, a sve to da bi naišli na osudu građana kada počnu sa štrajkom.

Sindikalci kažu da oni podržavaju kontrolu i smanjenje troškova goriva, ali dodaju da čak i ako se utvrdi da je neko krao gorivo, za to ne može biti odgovoran sindikat kojem taj radnik pripada, jer je on to činio kao radnik Čistoće, a ne kao član sindikata.

Vozači kamiona ovog preduzeća kažu da nije moguće utvrditi tačnu potrošnju goriva ovih vozila, jer je u pitanju veoma specifičan kamion koji više troši pri utovaru i istovaru smeća nego u vožnji. Vozač kamiona Danilo Peković poručio je da će se potrošnja goriva samo povećavati sa padom temperature, a da će to naročito doći do izražaja kada na ulicama bude snega i leda.

"Pravila i standardi koji važe u običnom transportu ovde ne važe. Potrošnja goriva u običnoj vožnji se razlikuje u potpunosti u odnosu na ovu ovde pošto je u pitanju čista gradska vožnja. Ja koliko znam, jedino pravo merenje je ovo sada koje rade novi koordinatori i koje se sprovodi trenutno, pa će se tu dobiti neka slika o potrošnji, ali samo približna", objašnjava Peković.

Direktor Čistoće Dragan Božić kaže da se dešavalo da za isti deo grada i iste smene jedan dan bude potrošeno 60 litara, a nekog drugog 122 litre. On kaže da je uvođenje kontrole potrošnje goriva rezultiralo smanjenjem troškova od 25 odsto, što je ušteda od oko tri miliona dinara mesečno.

"U novembru se gorivo u kamione toči isključivo po mom nalogu, u količinama koje su u startu bile premale, pa se u početku dešavalo da kamioni stanu usled loše procene, ali to je jednostavno bio rizik koji smo morali da preduzmemo zbog uštede. Kao rezultat ovih mera nameće se račun od oko 9.000.000 dinara za novembar mesec, dok je u septembru i oktobru utrošeno po 12.000.000 dinara za gorivo", kaže Božić. (Vuk Kešelj)

  • sale

    27.11.2012 17:30
    doslednost
    E moj gradonačelniče,dozvolio si onima koji su upropastili Novosadsku toplanu,odrzavanje i usluge da vode druge gradske firme i da haraju i dalje.Zar misliš da Jelić Vladimir,drski SPo vac neće raditi isto što je radio u Nov.toplani,a Bođić u održavanju. Šta si sve rekao za Jelića Miloše. Ako zaista hrabri Vučić udara na velike zverke,zašto ne udari na Jelić Vladimira,Sašu Stevanovića,Dragana Božića,Popića i mnoge druge lokalne tajkunčiće, ili u suprotnom, naš gradonačelnik nije govorio istinu,da bi se domogao vlasti,a sad mu je svejedno jer uživa plodove truda svog......Užasnoooooo!
  • Steva

    25.11.2012 17:55
    Komšija
    Komšija moj Božiću, opet si uprskao stvar, opet si se obrukao,pa dokle misliš da zajebavaš sirotinju. Vrati se bre u Šabac da gajiš svinje,da živiš od poštenog rada, vidiš da Vučić sve hapsi, ako ovako budeš radio i tebe će, a već imate svi krivične prijave kako sam pročitao u novinama!
  • anonimna

    24.11.2012 17:52
    lopovi da al rukovodstvo
    Molila bi pojedine da neseru jer sad svi kao kupovali ste gorivo za 50-80 din pa sto onda niste prijavili svi ste sada jako pametni j.... vas i ovo i proslo rukovodstvo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti