Obeležena godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević, položili su u nedelju venac na spomen ploču na zgradi u kojoj je pre 94 godine održana Velika narodna skupština, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević, položili su u nedelju venac na spomen ploču na zgradi u kojoj je pre 94 godine održana Velika narodna skupština, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

- Radujem se što je u Skupštini Vojvodine u subotu obeležen ovaj značajan datum iz istorije Vojvodine, i što mu je prvi put prisustvovao i predsednik Srbije - rekao je Vučević dodajući da veruje da je to signal da su "nepotrebno podignute tenzije izmedju Pokrajine i Republike, splasnule". Vučević je istakao da je važno da obeležavamo značajne datume iz prošlosti, jer kako je rekao, ukoliko zaboravimo prošlost, sebi ćemo oduzeti i budućnost. - Vojvodina je danas sigurno u Srbiji i ništa ne može promeniti njen status - naglasio je Vučević.

Ispred spomen ploče, vence su položili i predstavnici nacionalnog saveta Bunjevaca, kao i potomci srpskih ratnika 1912 do 1918. godine, a nešto ranije, na isto mesto, venac su položila i delegacija Srpske radikalne stranke. Predsednik nacionalnog saveta Bunjevaca Branko Pokarnić je rekao da Bunjevci na Velikoj narodnoj skupštini, bili narod po brojnosti i da su zajedno sa srpskim narodom glasali za prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. - Današnji datum je jedan od najvećih datuma u istoriji nacionalne zajednice Bunjevaca o čemu svedoči i podatak, da je to jedan od četiri praznika koja u Srbiji proslavljaju Bunjevci - kazao je Pokarnić.

Obeležavanje 94. godišnjice prisajedinjenja Srbiji oblasti koje danas čine Vojvodinu počelo je u subotu svečanom sednicom pokrajinske skupštine, kojoj su prisustvovali Tomislav Nikolić, Bojan Pajtić, članovi vlade Vojvodine, poslanici i predstavnici javnog i kulturnog života pokrajine.

  • DekiNS

    26.11.2012 22:03
    Баш ме радују ова хистерична коментарисања! Ало, једном се десила Рација и никада више-да ли је то јасно?!
  • Starosedelac

    26.11.2012 15:29
    megértsék a környezet
    Molim sve zagovornike teorije da ja srpska vojska okupirala ove krajeve da ubuduće u duhu svojih ideala svoje komentare ostavljaju na mađarskom. Takođe nek deci daju mađarska imena i nek ih upišu u mađarska odelenja. Kad to urade onda nek na istom tom mađarskom traže svoja prava. Jer tako je to izgledalo 1914 za kojom plaču.
  • Viva liberta

    26.11.2012 15:01
    ЈА - @Viva Liberta Шта има да се питају кад су били на страни поражених...
    Шта ту није јасно? Ко нас данас пита шта ми хоћемо са Косметом кад смо поражени ...Onda brate nazovite to pravim imenom Vojvodina je ratni plen Srbije a sa ratnim plenom mozemo da radimo sta nam je volja ,samo dokle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti